Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ovo je blokada'

VIDEO Snimka iz vukovarske kolone sjećanja koja puno toga govori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na YouTubeu su se pojavile dvije snimke iz kolone sjećanja u Vukovaru, koje daju novo svjetlo na događaje iz kolone sjećanja u Vukovaru.

"Ovo je blokada", čuje se u jednom trenutku na snimci iz kolone sjećanja u Vukovaru. "Treba zaustaviti ovu kolonu nevukovarske Hrvatske", čuje se prije toga.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Ljudi su pozvani da stanu na određeni dio ulice i da tu stanu dok ne dođe povorka s državnim vrhom, a da ostali nastave dalje prema Ovčari. Glas sa snimke zatražio je od sudionika da ostanu stajati na tom mjestu dvadesetak minuta.

>> Josić: 'Državni vrh se uplašio lampiona'

>> Josipović otkrio koga u politici smatra odgovornim za blokadu kolone u Vukovaru

>> Milanović: Ovo je ružan osjećaj. Jadno, sve skupa jadno

>> Karamarko: Oko ćirilice ćemo se svađati, ali jučer smo trebali biti jedinstveni

Radi li se doista o smišljenoj blokadi povorke državnog vrha u Vukovaru, ili nečem drugom, prosudite sami nakon što pogledate snimke.

Strah od lampiona

Podsjetimo, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić je u četvrtak na konferenciji za novinare komentirao događaje u Vukovaru na Dan sjećanja i formiranja dviju kolona. Poručio je kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja niej blokirao nikome put, pa tako ni predstavnicima državnog vrha.

'Nismo pripriječili državni vrh da dođu do Memorijalnog groblja. Kako su mladi Jastreb, stari Jastreb i Merčep mogli probiti se do začelja kolone, mogao je i državni vrh. Valjda su se uplašili lampiona pa su odustali', rekao je Josić.

Spominjanjem lampiona aludirao je na priču kako bi sudionici 'njihove' kolone zapalili tisuće lampiona na putu prema Memorijalnom groblju ako bi državni vrh krenuo dalje.

Zapitao se kako je to moguće ako su pripadnici državnoga vrha 'bili blokirani'.

'Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine', Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja.

'Nismo kolonizatori Vukovara'

Državni vrh, točnije premijer Zoran Milanović i predsjednik države Ivo Josipović, međutim, tvrde kako je njihova kolona bila planski zaustavljena i da se dalje moglo nastaviti jedino uporabom sile, no da to nije nešto što bi oni napravili.

"Dakle, dođete do određene točke, jedino je policija mogla zaustaviti ljude i maknuti ih. To se ne radi, odnosno mi to ne radimo. Netko bi to možda napravio, a rekli smo da idemo na Ovčaru, mjesto stradanja", rekao je u punedjeljak, u intervjuu za Dnevnik Nove TV premijer Milanović.

"Pa ja sam rekao, za to ne treba mozak. Tko god želi, može napraviti takvu opstrukciju. To nije podjela, to je podvala. Dakle dvije kolone. Mi nismo kolonizatori Vukovara. Došli smo tamo, dobro, prvo kao državni dužnosnici, ali možda prije toga i emocionalno. pa ne ideš tamo pozirati", istaknuo je premijer.

Da povorka državnog vrha nije mogla dalje u koloni sjećanja u Vukovaru, rekao je u Ponedjeljak u intervjuu za Dnevnik Nove TV i Josipović.

"Ne, to naprosto nije bilo moguće. Je, ali imali su strategiju. Oni se razmaknu pa onda opet postave živi zid. Prema tome, bilo je jasno da se ne može dalje, a osim toga Vukovar kao mjesto pijeteta nije mjesto inaćenja pa nije mjesto da se državni vrh inati sa Stožerom u vrijeme kada bi trebalo razmišljati o bolu i tuzi onih koji su stradali u Vukovaru", rekao je Josipović.

I predsjednik i premijer su izrazili žaljenje zbog toga što se dogodilo u Vukovaru.

'To nije normalno'

Šef najjače oporbene stranke, HDZ-a, Tomislav Karamarko, s treće strane, odbacio je optužbe kako iza organiziranja blokade stoji njegova stranka, a rekao je kako je u Vukovaru bila jedna, a ne dvije kolone. Blokadu državnog vrha ipak je nazvao nenormalnim činom.

"Ne slažem se da su bile dvije kolone, Možda je ova vaša definicija točna da je postojala jedna kolona sjećanja u kojoj je bilo preko 100.000 građana koji su došli iz čitave Hrvatske", istaknuo je šef HDZ-a u intervjuu za Dnevnik Nove TV u utorak.

"Ako su zapriječili, ja u ovom trenutku ne znam točno kako je bilo, ako su zapriječili to svakako nije normalno. Ja mislim da je i predsjedniku i cijelom državnom vrhu mjesto bilo u toj koloni", rekao je Karamarko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene