Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije Kolone sjećanja

Josić: 'Državni vrh se uplašio lampiona'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer za obranu hrvatskog Vukovara održao je konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na događaje u Vukovaru na Dan sjećanja.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić je na konferenciji za novinare komentirao događaje u Vukovaru na Dan sjećanja i formiranja dviju kolona. Poručio je kako nitko od sudionika vukovarske Kolone sjećanja, pa tako ni predstavnici državnoga vrha koje je nazvao 'onom malom skupinom koja je krenula iz bolnice'.

Pročitajte i ovo Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

'Nismo pripriječili državni vrh da dođu do Memorijalnog groblja. Kako su mladi Jastreb, stari Jastreb i Merčep mogli probiti se do začelja kolone, mogao je i državni vrh. Valjda su se uplašili lampiona pa su odustali', rekao je Josić.

>>VIDEO O čemu se šaputalo u zaustavljenoj koloni državnog vrha?

Spominjanjem lampiona aludirao je na priču kako bi sudionici 'njihove' kolone zapalili tisuće lampiona na putu prema Memorijalnom groblju ako bi državni vrh krenuo dalje.

Zapitao se kako je to moguće ako su pripadnici državnoga vrha 'bili blokirani'.

'Oni su jednostavno u jednom trenutku stali, okrenuli se, otišli, ostavivši stjegonoše i počeli širiti neistine', Josićevo je tumačenje odluke državnoga vrha da odustane od daljnje hodnje u Koloni sjećanja.

Članica Stožera Snježana Patko izvijestila je da je Stožer postavio internetsku stranicu www.referendum-vukovar.com sa svim informacijama o referendumu za proglašenje Vukovara mjestom posebnoga pijeteta, za čije raspisivanje Stožer do 1.prosinca prikuplja potpise građana.

Član stožera za pravna pitanja Vlado Iljkić izrazio je nezadovljstvo što je u nekim sredinama u Istarskoj županiji došlo do, kako je rekao, onemogućavanja prikupljanja potpisa, istaknuvši upravo Istru kao primjer kako se moraju riješavati pitanja odnosa u lokalnoj zajednici.

'U Istri dvojezičnost funkcionira upravo zahvaljujući tome jer do toga nije došlo prisilom, već je to pitanje rješavano unutar zajednic'e, rekao je Iljkić.

Premijeru Zoranu Milanoviću poručio je da ne želi vidjeti istinu, već je naumio rješavati 'sve po kratkom postupku', a što je, kazao je, odlika totalitarističkih razmišljanja.

Iz Stožera su novinarima podijelili i priopćenje u kojemu vladajuću koaliciju optužuju za omalovažavanje branitelja i hrvatskoga naroda. Ističu i da su sudionici Kolone sjećanja 'po svojoj savjesti odabrali kome pripadaju i znali su kome se idu pokloniti i za koga moliti toga dana'.

'Političkim elitama' zamjeraju što su, kažu, vukovarsku Kolonu sjećanja već sutradan, 19. studenoga u Saboru iskoristili za 'međusobna optuživanja i prozivanja, zaboravivši na žrtve i stradalnike'.

'Na odavanje počasti žrtvama Vukovara saborske zastupnike pozvao je Milorad Pupovac, kao etnički Srbin i Srbin po zanimanju u hrvatskom parlamentu', kažu u Stožeru.

'Vladajući su rekli da ne žele nikakav dijalog, a za premijera više ne postoji nikakav Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Nakon takvih izjava i bijega od hrvatskih branitelja i stradalnika možemo očekivati da će vladajući krenuti s hapšenjima članova Stožera, samo zato jer razmišljamo svojim glavama i ne prihvaćamo nezakonitosti, nasilje i diktaturu koju oni provode', zaključuje Stožer u priopćenju. (Hina/V.Š./A.D.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene