Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjetar, točnije buru, Senjani su odlučili dobro unovčiti! Stanovnici najburovitijeg hrvatskog grada odlučili su izići iz izolacije i po uzoru na španjolsku Cordobu vremensku nepogodu pretvoriti u financijski isplativu pogodu.


Oduvijek bura u podvelebitskom kanalu zagorčava život stanovnicima i putnicima. U izgradnju Dalmatine zbog nje je uložen 61 milijun kuna. A kako je živjeti na vjetrometini, najbolje znaju stanovnici najburovitijeg grada na Jadranu. 'Već smo se mi navikli na to. Nama je to u krvi', kažu.

Vezani članci Ilustracija Proglašen crveni meteoalarm za cijeli Jadran: Orkanska bura na Paškom mostu dosegnula jačinu od 190 km/h Bura u Senju (Screenshot: SCT Senj) Pokušali su popiti piće u Senju na buri, olujni vjetar ih je doslovno pomeo

To je najhladnije i najsnježnije mjesto na Jadranu. Najveća izmjerena brzina bure je 173 kilometra na sat. Desetljećima je Senj držao taj rekord. No 1998. Maslenica je preuzela prvo mjesto. Izmjeren je udar od 248 kilometara na sat.

'Ja ne bih poželio da sam u Senju i još da bude i najjači udar bure. Udar bure u pravilu donosi nekakvu štetu. Nešto ruši, lomi crjepove, obara ljude', prokomentirao je meteorolog Milan Sijerković.

Uzor im je Cordoba

No i bez rekorda zbog bure lokalni turizam godinama stagnira. Senjani su to odlučili promijeniti. Po uzoru na španjolsku Cordobu okrenut će vjetar u svoja jedra pretvarajući buru u pozitivan brend. Prvi je korak uređenje muzeja.

'Onaj posjetitelj koji uđe unutra u muzej će najprije osjetiti onaj poznati huk senjske bure, a onda će, naravno, uz te zvučne i svjetlosne efekte imat priliku osjetit sve čari koje bura izaziva', opisao je Darko Nekić, gradonačelnik Senja.

>> Bajs: Od Hrvatske ćemo napraviti jasan i vidljiv brend

Po uzoru na zadarske, morske, doživljaj bi trebale upotpuniti i orgulje na buru, svjetlosni efekti i razni suveniri. No sve to neće biti dovoljno bez dobre marketinške strategije.

'Senj ima jedan brend, a taj brend je dosta negativan. To je brend bure. Ako se već koristi ta engleska riječ brend u biti treba ići u jedan rebrending. Dakle, treba brend bure stvorit pozitivnim', uvjerena je turistička djelatnica Ankica Šoja.

'S burom na ti'

Ni gospodarske prednosti bure ovdje nisu gotovo nimalo iskorištene. Najveća hrvatska vjetroelektrana malo popravlja sliku. Poznato je da kvaliteta sušenog mesa u Dalmaciji i Primorju ovisi upravo o buri. No Senjani osim nekoliko privatnih nemaju pršutanu ni sušionicu. Sad će se i to promijeniti, a veliku pomoć očekuju od čovjeka koji je, kako kažu, s burom na ti. Milan Sijerković napisao je nekoliko stručnih knjiga o fenomenu ovog vjetra, a naravno, zna i pokoju narodnu poslovicu o buri.

'Jedna je ovako dječja poslovica Bura je sestrica Senja, ali ima jedna druga malo šaljiva: Čuvaj se brkate cure i senjske bure', rekao je Sijerković.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju