Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

VIDEO Roditelji, evo kakvu pirotehniku ne treba kupovati djeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdani su vrijeme petardi. Od 15. prosinca do 1. siječnja može se kupovati i pirotehnika drugog i trećeg razreda. No takve, jače petarde, ne smiju se prodavati djeci. Ipak, ima i roditelja koji djeci dopuštaju jače petarde, zaboravljajući da posljedice mogu biti kobne.

Petarde su omiljene među školarcima. Mnogi roditelji ovih dana kupuju djeci pirotehniku. No ako se ne pazi, djeca mogu zadobiti ozljede.

Pročitajte i ovo Ilustracija ovo morate znati Korištenje pirotehnike: Pažljivo proučite datume ako ne želite zaraditi kaznu Zoran Barčot Treba biti oprezan Opasnosti u blagdansko vrijeme: "Prošle godine smo u ovo doba imali desetak ozbiljnijih ozljeda"

"To su najčešće ozlijede šake, ponekad se to tijelo rasprsne, znači ta petarda se rasprsne i imate ozlijede oka, to zna bit jako pogubno i komplicirano", kaže Miho Sučić, iz splitke Hitne pomoći.

Oprez s petardama: 11 ozlijeđenih diljem Hrvatske

Slabije petarde neće uzrokovati više od ogrebotine, ali jače znaju biti iznimno opasne. "Dođe čak do amputacije djelova prstiju do ozlijeda šake i tetive", kaže Sučić. Stoga policija pojačano nadzire korištenje i prodaju pirotehnike.

"Strogo je zabranjeno takvu vrstu pirotehnike koristiti u zatvorenim prostorima i na mjestima okupljanja većeg broja građana, pirotehnika takvog razreda se između ostalog može prodavati samo u specijaliziranim prodavaonicama i trgovinama koje imaju posebno odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava", upozorava Paško Ugrina iz PU splitsko-dalmatinske.

Tamo djeca ne mogu sama kupiti pirotehniku drugog i trećeg razreda, ali postoje djeca koja se snađu te kupe pirotehniku koju ne bi smjela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene