Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gašenje u Osijeku

VIDEO Ovo je Crveni zmaj, hrvatsko čudo koje je prvi put bilo na požarištu: "Spasio je da ne dođe do puno veće katastrofe"

Aktualno Galerija Požar u Osijeku gasio robot - 7 Požar u Osijeku gasio robot - 7 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Osijeku gasio robot - 6 Požar u Osijeku gasio robot - 6 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Osijeku gasio robot - 4 Požar u Osijeku gasio robot - 4 Foto: DNEVNIK.hr Požar u Osijeku gasio robot - 5 Požar u Osijeku gasio robot - 5 Foto: DNEVNIK.hr +5 Požar u Osijeku gasio robot - 3 Galerija 1/10 >>
Prvi put u gašenju velikog požara u Osijeku sudjelovao je robot. U središte požara zbog velike opasnosti jedino je on mogao ući, a ekipa Dnevnika Nove TV razgovarala je s čovjekom koji je upravljao njime.

Gdje vatrogasci ne mogu, može on - Crveni zmaj. U gašenju velikog požara u Osijeku pomogao je presjeći požar i obraniti zgrade.
U jednom trenutku zbog velike opasnosti požaru nije mogao pristupiti nitko osim robota.

"Tu smo zapravo i dobili neki napredak kad smo ugasili halu, počeli smo se vraćati nazad i gasiti plastiku, štititi halu tako da smo odonda imali kontrolirano gašenje požara", rekao je Aleksandar Ljubljanović iz osječke Intervencijske postrojbe.

Prvi je ikad koji je Osijeku upravljao njime u stvarnoj situaciji, i to čak devet sati. Za to je prošao posebnu obuku od mjesec dana. "U tim trenucima i ne razmišljate toliko o tome, razmišljate o poslu koji trebate obaviti. Sve se dalo podnijeti", kazao je Ljubljanović te istaknuo da robot može zamijeniti barem 15 ljudi.

Samo tri takva postoje u Hrvatskoj - u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid. "Simpatičan naziv Crveni zmaj, samo što ne pušta vatru, nego vodu, ali svakako možemo reći da guta vatru. To je robot Civilne zaštite, nabavili smo ga prije dvije godine i prvi je put bio u upotrebi preksinoć u velikom požaru. Moram reći da je spasio situaciju da ne dođe do puno veće katastrofe", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mato Lukić.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV Filipović najavio dobre vijesti za vozače: "Doći će do osjetnog pojeftinjenja". Poznato i kada

Vozilo vrijedi oko 600.000 eura, a hrvatski je proizvod. "Strojevi su izmišljeni kompletno, to je naša mehanizacija. Služi da zamijeni ljude u kriznim situacijama, posebno teškim i opasnim uvjetima. Kad imamo ovakve požare, požare skladišta municije, požare kemijskih objekata, a mogu služiti i za dekontaminaciju ako se prolije otrovna ili nekakva kemijski opasna tvar", objasnio je Vjekoslav Majetić, direktor tvrtke koja je proizvela MVF-5. 

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Osijeku Posljedice požara Ulice puste, polja prekrivena dimom, a mještani ne znaju što bi s urodom: "Smijem li ili ne smijem dirati, voljela bih da mi to netko objasni"

U svakom trenutku mogu kontrolirati svoje robotsko vozilo. "Pokazao se da je jako izdržljiv, jako efikasan i jako dobar alat za gašenje ovakvog tipa požara", zaključio je Ljubljanović.

Test na koji se nitko nije mogao pripremiti - očito su svi položili.

 

Više o Crvenom zmaju pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene