Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MALVERZACIJE S NEKRETNINAMA

Velika akcija USKOK-a u Istri: Među osumnjičenima su bivši djelatnici Grada Vodnjana, arhitekti, poduzetnici...

Od jutra traju pretresi i uhićenja na području Istarske županije. U velikoj akciji USKOK-a i Policijske uprave Istarske uhićeno je nekoliko osoba. Pretresi i uhićenja obuhvaćaju područje Vodnjana, Peroja, Pule.

Uhićeni su bivši pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav Damir Janko te bivši čelnik Ureda državne uprave Istarske županije Mladen Kancelar, kao i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura Ilustracija KAZNENA DJELA USKOK u akciji: Uz policajce uhićena i pročelnica iz Vrbovskog

Istragom je obuhvaćeno 20 osoba, a uhićeno ih je 15. Među osobama koje se dovode u sumnju počinjenja kaznenih djela su i slovenski državljani. Sumnjiči ih se za kaznena djela protiv službene dužnosti.

Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić bila je u Vodnjanu. Potvrdila je kako se uhićeni sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava te malverzacije s legalizacijama nekretnina.

"Među osumnjičenima, ali i uhićenima su osim bivših djelatnika Grada Vodnjana arhitekti, poduzetnici, građevinari, projektanti u čijim su privatnim, ali i poslovnim objektima provedene policijske pretrage i izvidi", kazala je Jusić te dodala i kako je gradonačelnik Vodnjana  Edi Pastrovicchio u kratkom telefonskom razgovoru izrazio nadu da će institucije odraditi svoj posao. Potvrdio je i da istragom nije obuhvaćen nitko od aktualnih djelatnika Grada.

U priopćenju koje je tijekom poslijepodneva stiglo iz ureda gradonačelnika Vodnjana stoji kako je ovo dokaz cijeloj Hrvatskoj s kakvom se zamršenom situacijom su se susreli on i djelatnici koji su preuzeli vlast u gradu Vodnjanu.

Kazao je i kako je to dokaz da građani svojim demokratskim pravom mogu smijeniti lošu vlast.

Boris Miletić, istarski župan u pisanom odgovoru potvrdio je kako je među uhićenima i jedna zaposlenica Županije, a sumnjiči je se zbog poslova koje je ranije obavljala za Grad Vodnjan, gdje je radila.

Miletić je rekao i kako tijekom utorka u Županiji nije bilo policijskih izvida.

Uhićeni će biti ispitani u Rijeci u USKOK-u, nakon čega će biti donesena odluka o tome hoće li daljnji tijek procesa osumnjičeni čekati na slobodi, ili će im biti određen istražni zatvor.

Gradonačelnik Vodnjana: "Od prve minute bili smo odlučni u tome da nećemo tolerirati bilo koju indiciju na korupciju, nepravilnosti ili pogodovanja"

Eddi Pastrovicchio ustvrdio je da su od prve minute bili odlučni u tome da neće tolerirati bilo koju indiciju na korupciju, nepravilnosti ili pogodovanja.

Pastrovicchio koji je na prošlim lokalnim izborima preuzeo vlast od dugogodišnjeg IDS-ovog gradonačelnika Klaudija Vitasovića rekao je da je Vodnjan primjer za cijelu Hrvatsku kako građani mogu demokratski promijeniti čelne ljude i potom zamijeniti loše kadrove u gradskoj upravi.

Reorganizacija gradske uprave nije tekla lako, a nova vlast, kako je rekao "nije bila pošteđena medijskih kritika, uvreda pa ni sudskih postupaka".

Poručio je da je njegov stav o bespravnoj gradnji i mešetarenju zemljištem jasan te je iskazao podršku institucijama koje ozbiljno rade svoj posao.

Smatra da su stvari vezane sa zemljištem otišlo predaleko.

Pastrovicchio je zaključio da Vodnjan zacrtane projekte, poput sakralnog turizma, razvoja infrastrukture i gospodarskih zona te maslinarstva može ostvariti samo uz pravnu stabilnost i funkcioniranje pravnog sistema.

USKOK potvrdio uhićenja

"Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU istarskom", navedeno je u priopćenju iz USKOK-a.

Po neslužbenim podacima ovom je akcijom obuhvaćeno 26 osoba od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje. Od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

"U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", naveli su u priopćenju.

PU istarska kaže kako se radi u nezakonitoj legalizaciji građevinskih objekata.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjeluje više od 60 policijskih službenika te se provode pretrage na više lokacija.

"Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u tijeku pretrage poslovnih i privatnih prostora", dodaju u policiji.

Među njima su i pojedini slovenski državljani. Neki od njih su u utorak pozvani da hitno dođu u Hrvatsku.

  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene