Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar ministrice

VIDEO Pusić: Haška presuda nema veze s mojim stavovima, oni su uvijek isti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić, prokomentirala je prvostupanjske presude šestorici bivših pripadnika vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

'Prvostupanjska presuda u ovom trenutku neće imati utjecaja ni na koga, dok ne bude konačna presuda, a konačnu presudu ćemo vjerojatno čekati još neko razdoblje. Prema tome, u ovom trenutku smo suočeni s prvostupanjskom i mislim da će se u žalbenom postupku vidjeti konačan ishod', rekla je ministrica Pusić.

Pročitajte i ovo Presuda u predmetu Prlić i ostali (Dnevnik.hr) - 4 Predmet Prlić i drugi Presuda od političke važnosti za Hrvatsku - U kratkim crtama donosimo najvažnije informacije Slika nije dostupna Nije utvrđen točan datum Haški sud: Presuda "Prlić i drugi" do studenog

'Ono što je Hrvatska pozicija jest individualizacija odgovornosti, odnosno krivnje, u svim slučajevima optužbi za ratne zločine', dodala je.

Osobni stav vs. presuda

Na pitanje je li Hrvatska mogla učiniti više, Pusić je odgovorila protupitanjem 'U kojem smislu više?'.

'Hrvatska je stajala na pozicijama na kojima je stajala. Pokazalo se u ranijim postupcima kad se radilo o ljudima optuženima u Hrvatskoj i iz Hrvatske, dakle za slučajeve u Hrvatskoj i iz Hrvatske, da je na kraju konačni ishod cijelog sudskog postupka, bio u skladu s onim što smo mi smatrali. Naša odluka je permanentno da smo se opredjelili za suradnju i poštivanje međunarodnih sudskih instanci i institucija, i tako je i u ovom slučaju', istaknula je Pusić.

>> Prliću 25 godina zatvora, Stojiću, Petkoviću i Praljku 20, Ćoriću 16, Pušiću 10!

'Ova presuda nema veze s mojim stavovima. Moji stavovi su uvijek isti, kao što su bili onda, tako i danas, a to s ovim konkretnim slučajem nema veze', poručila je na kraju ministrica vanjskih poslova.

Dugotrajne zatvorske kazne

Podsjetimo, Haški sud izrekao je prvostupanjsku presudu šestorici bivših pripadnika vojnog i političkog vrha Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić danas su na haškom sudu osuđeni po većini točaka optužnice. Prliću je izrečena kazna od 25 godina zatvora, Stojiću, Praljku i Petkoviću od 20, Ćoriću od 16 i Pušiću od 10 godina zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene