Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druženje s vojnicima

VIDEO: Pogledajte kako žive hrvatski vojnici u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski vojnici u mirovnoj misiji ovih su dana posebno sretni u posjet su im stigli ministar obrane, ali prvi put u osam godina i vrhovni zapovjednik, predsjednik Josipović.

Kako je riječ o ratnoj zoni, na snazi su cijelo vrijeme posebna sigurnosna pravila jer situacija u Kabulu nije nimalo bezopasna. Naši vojnici kažu kako je opasnije nego prije par godina stoga možete si zamisliti pod kojim je mjerama osiguranja u Afganistan stigao predsjednik Josipović.

Pročitajte i ovo Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu" Slika nije dostupna Nisu je očekivali VIDEO Angela Merkel Afganistancima priredila iznenađenje

Pancirka i šljem ovdje su neizostavan rekviziti i predsjednika je zanimalo jesu li ugroženi životi hrvatskih vojnika s obzirom da neposredno rade s afganistanskim stanovništvom.  'Hrvati obavljaju sigurnosne akcije i rade treninge. Nekada su možda napadnuti ali to je obrana i nisu u ofenzivi', kaže David Mulholland iz NATO-a.

>> Josipović posjetio hrvatske vojnike u Mazar i-Šarifu

>> Josipović s vojnicima HV-a u Afganistanu: 'Budite ponosni na njih!'

Pomažu im, ali i obučavaju afganistansku vojsku i nikad ne mogu biti sigurni hoće li se njihove redove ubaciti taliban koji preko noći može aktivirati bombu. Ovdje je i vrlo učestala pojava da se bombaši samoubojice raznesu usred grada. Osim u Kabulu predsjednik je bio i na sjeveru u Mazar i Šarifu gdje je najveći broj hrvatskih mirovnjaka. Jako im je puno znači što ih je po prvi puta u osam godina posjetio vrhovni zapovjednik.

Loši uvjeti života

Da je život u Afganistanu težak uvjerili su se i naši vojnici.
' Ljudima iz Afganistana stvarno treba pomoć. Loše žive, to je tolika bijeda gdje djeca nisu vidjela čokoladu i ne znaju što je crtić. Ne možete ostati ravnodušni', kaže zamjenik zapovjednika Pete hrvatske pješačke satnije natporučnik Nikša Bosančić.

'Bez obzira što su vojnici u funkciji edukacije lokalne vojske i policije, izloženi su riziku i opasnosti. Međutim vidjeli ste mjere sigurnosti su vrlo stroge. Svi smo morali obući pancirne košulje šljemove', komentirao je predsjednik dodajući kako ovakve mjere sigurnosti još nije doživio.

Hrvatski mirovnjaci slove kao disciplinirani i fokusirani. Svi se oslanjaju, kaže ministar Davor Božinović, na njihovo iskustvo i predanost poslu. 'Hrvatska vojska ovdje preuzima školu vojne policije, jednu od najvećih zadaća koja dolazi', kazao je ministar Božinović dodajući kako mu se nitko od vojnika nije požalio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene