Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova i konačna verzija

ANIMACIJA: Ovako bi trebao izgledati Pelješki most!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pelješki most, čini se, na velika se vrata vraća među investicijske prioritete. No, gradio bi se novcem iz Europskih fondova, a ne poreznih obveznika Hrvatske. Sada njegovu skromniju verziju, konzultantska tvrtka koju je angažirala Europska komisija, ocjenjuje kao najbolju i najisplativiju vezu Dubrovačkog primorja s ostatkom Hrvatske.

O dobroj vijesti ministrica Pusić nije mogla šutjeti. Europska komisija, kaže, dala je zeleno svjetlo Pelješkom mostu. 'Obzirom da smo dobili predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most apsolutno gledano ne samo financijski, nego i šengenski, politički i fitosanitarno najbolja opcija. E sad, mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvaćen', kazala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NJEGOVO ŽIVOTNO DJELO Otac Pelješkog mosta otkrio što je bio najveći izazov prilikom njegova stvaranja Slika nije dostupna Sastanak s povjerenicom 'Hrvatska će do lipnja imati sve dozvole za Pelješki most!'

>> Hajdaš Dončić: Hipotetski, dobit ćemo novac za Pelješki most

Istu informaciju resorni ministar izbjegavao je potvrditi. Europski povjerenik Siim Kallas za ovo prvi put čuje. 'Koliko ja znam, nijedna solucija nije izabrana, niti je bilo čemu dana prednost. Moji kolege iz regionalnog razvoja također su potvrdili da još nema konačnog rješenja ni odluke', kazao je.

No, projekt mosta je kako doznajemo gotovo dovršen. Dnevnik Nove TV ekskluzivno je dobio uvid u novu i konačnu verziju mosta. Osim njega postoji još sedam varijanti povezivanja krajnjeg juga sa sjeverom. Od tunela pod morem, tunela kroz Bosnu i Hercegovinu, do trajektne linije.

>>
Barrosov zamjenik o Pelješcu: Koliko ja znam, nijedna solucija nije izabrana

'Kad smo mi govorili o pelješkom mostu, tada je tadašnji prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić, govorio da tamo neke budale, moram ga citirati, ili luđaci, pričaju o izgradnji tog mosta koji se ne isplati graditi. Danas EU prepoznaje izgradnju tog mosta strateški interes, ne samo RH, nego i europske Unije', kazao je Tomislav Karamarko.

Novi pelješki most jeftiniji je za 700 milijuna kuna od originalnog HDZ-ovog. Dio novca trebao bi doći iz fondova EU. A jedan 12 milijuna eura vrijedan projekt otvoren je danas na glavnom kolodvoru. Riječ je o signalno sigurnosnom uređaju. Uvod je to u brojne projekte koje možemo pokrenuti 1. srpnja. 'U ovom trenutku imamo devet projekata gotovo u finalnoj fazi pripremljenosti', kazao je Branko Grčić.

Među njima su pruga Dugo Selo-Križevci vrijedna 200 milijuna eura. Još dvije manje pruge, sustav vodoopskrbe u pet gradova, bio laboratorij u Rijeci, centar izvrsnosti u Kninu. 'Uključujući regionalno odlagalište otpada, u ovom trenutku su vrijedni više od 850 milijuna eura', kazao je Grčić.

A tu je još i niz malih projekata u ukupnoj vrijednosti većoj od 2 milijarde eura. Njihovo pokretanje spas je za posrnuli građevinski sektor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene