Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti primorski gradovi dobili su nove atrakcije za turiste.


Hrvatska ratna mornarica otvorila je vrata svojih ratnih brodova i luke Lora u Splitu. U Senju, Zadru, Šibeniku, Makarskoj, Pločama i Splitu turisti i domaći razgledali su ophodne brodove, raketne topovnjače, minopolagače i druga plovila ratne mornarice. Najviše zanimanja pokazali su najmlađi. 'Da vidim kako je to biti vojnik na primjer, kako izgledaju ti uređaji, možda ja postanem vojnik jedanput', rekao je jedan dječak.

Vezani članci Slika nije dostupna U Dubrovnik doplovila tri talijanska ratna broda Slika nije dostupna Mornarički snajperisti likvidirali tri gusara

>> VIDEO: Oluja je jedna od svetinja u koju se ne smije dirati

Raketna topovnjača Dubrovnik obogatila je turističku ponudu Splita. Ratni brod u luci mamio je mnoge strance koji su se radoznalo penjali i fotografirali ga. I Lora je otvorila svoja vrata.

'Za nas je ovo jako interesantno. U češkoj ne možemo vidjeti ovako nešto', rekli su turisti. 'Ovdje možete vidjeti naoružanje s kojim raspolaže hrvatska ratna mornarica, a to su rakete, minski sustavi, ronilačka oprema, naoružanje koje se nalazi na brodovima', rekao je Ivan Vuković, kapetan vojnog broda.

Djecu je najviše zanimalo naoružanje, a i na ratnom brodu kažu sve im izgleda kao play station. Možda i oni postanu vojnici, a ako bude tako, ovi bi desetogodišnjaci u mornaricu.

Dok su neki maštali o budućnosti, drugi su u Loru stigli kako bi se prisjetili starih vremena. Danas kao turist, Slovenac Miran Thavec želio je posjetiti mjesto gdje je služio vojsku. 'Sad smo navratili ovdje zbog toga da posjetim kako je bilo 1987. Mislim da je ovaj brod isti kao što sam ja bio devet mjeseci', rekao je Miran. Njegove su uspomene, kaže, lijepe, pa nije ni čudo što bi i mladi rado u mornare.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju