Imati kuću za koju ćete na grijanje potrošiti tek zanemariv iznos, za koju vam neće trebati građevinska dozvola, i koju ćete moći preseliti kada god to poželite nije neostvarivo. Upravo u Hrvatskoj, točnije u Sisku - gradu u kojem je posao gotovo nemoguće naći, djeluje tvrtka koja proizvodi mobilne kuće. I gotovo sve što rade je za strano tržište.


Naoko kuća kao i svaka druga, no ipak različita u potpunosti. Za početak- ima kotače. 'Kuću vozite gdje god vam paše. Danas tu pa se za tri dana selite - kud vi idete, ide i vaša kuća za vama', kazao je sin vlasnika tvrtke, Goran Žugaj te dodao da za mjesto gdje postavite takvu kuću ne treba građevinska dozvola.

Vezani članci Vilim Ribić (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Nezavisni sindikat znanosti o svom glavnom tajniku: "Vilim Ribić je otklonio svaku sumnju u pogodovanje i sukob interesa" Tvornica komunalne opreme - 5 Krenuli su iz garaže, a danas su jedan od vodećih proizvođača u ovom dijelu Europe. I nije riječ o tvrtki iz IT sektora

Mobilna montažna kuća može biti za odmor ili stanovanje. Drvo od kojeg se izrađuje ima jamstvo trideset godina, a prednost je i izolacija. 'Jako malo energenata za zagrijavanje, nema vlage, drveni su materijali, prirodni materijali', kazao je Žugaj.

>>
Evo kako u samo 24 sata do biznisa!

Milan Žugaj posao je pokrenuo prije 11 godina, a danas ga već prepušta svojim sinovima. Ono što je posebno zanimljivo jest da 95 posto onoga što proizvedu izvoze, najčešće u Australiju i Francusku.

Cijena mobilne kuće kreće se oko 19.000 eura, ovisno o zahtjevima kupca. Na godinu proizvedu 50-ak montažnih kućica. Kućice na kotačima su nove u ponudi. Posao obavlja sedam zaposlenika, po potrebi i više. 'Ja sam tražio prošle, pretprošle godine pet ljudi da bi zaposlio jer sam imao navalu s narudžbom i nisam uspio zaposliti ljude', kazao je Milan.

Bez izvoza kaže, teško bi opstali. Za domaće tržište lani su proizveli tek jednu kućicu. Ipak, ulazak u Europsku uniju njima je koristio. S manjim troškovima i prepoznatljivom kvalitetom sada i oni mogu konkurirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook