Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gas do daske'

VIDEO: Još 59 dana za ispunjavanje EU mjerila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vremena je sve manje a posla pred Hrvatskom itekako puno.

Poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima, podsjeća Vesna Pusić, ključno je za završetak pregovora i napominje kako, po njoj, postoji pet osnovnih uvjeta.  Prvo treba riješiti neriješene sudske predmete, zatim stambeno zbrinjavanje ratnih izbjeglica u koju spada obnova oko 4000 kuća te rješavanje oko 700 slučajeva  uništene imovine izvan ratnih područja. Tu je i profesionalizacija policije, zapošljavanje nacionalnih manjina u državne službe te procesuiranje osumnjičenika za ratne zločine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba se pripremiti Pusić za austrijske medije: ' RH ne žuri u eurozonu' Slika nije dostupna Radni posjet Pusić: Odnosi Hrvatske i Austrije vrlo dobri

>> 'Ako bude potrebno, RH će sudjelovati u akcijama u Libiji'

'Imamo 59 dana za ispuniti ta mjerila, i bez daljnjega to se može napravit ali se to mora i voditi. Možemo doseći taj rok ali nećemo ga doseći ako čekamo da nam padne u krilo. Mi taj rok moramo odraditi i razumjeti da imamo odgovornost sami za sebe', poručila je predsjednica nacionalnog vijeća Vesna Pusić.

Bugarska će biti među prvim zemljama koja će ratificirati hrvatski ugovor, kazao je Georgi Parvanov u službenom posjetu Hrvatskoj. No ne misle svi kao bugarski predsjednik. Od 28 članica pet bi zemalja moglo Hrvatskoj raditi probleme. 'Gotovo da nema dana da ne lobiram za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. Moram istaći da nije sve u lobiranju. Očekujem i od Vlade pa i od oporbe da u preostalom periodu učinimo zaista sve da stisnemo gas do daske da što prije završimo pregovore', poručio je predsjednik Ivo Josipović.

A osim gasa do daske treba učiti i na greškama prethodnika, Parvanov je Josipovića upozorio na Bugarske pogreške. 'Zahtjevi za članstvo u Europskoj uniji predstavlja jedinstveni paket koji se odnosi na Bugarsku ali i na Hrvatsku. No s vremenom su zahtjevi postali stroži. Jedan od razloga je zamor od proširenja koji je primjetan u Europskoj uniji', kazao mu je. Stoga nije ni čudo što u Europskom klubu neke zemlje na hrvatske želje da završe pregovore u lipnju gledaju kao na ambciozan projekt.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene