Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba se pripremiti

Pusić za austrijske medije: ' RH ne žuri u eurozonu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u razgovoru za jedan austrijski list izjavila je kako Hrvatska ne žuri postati članicom eurozone, a glede procesa približavanju EU-u u jugoistočnoj Europi ustvrdila je kako europska perspektiva potiče ubrojivost zemalja kandidata.

Na pitanje austrijskih novinara kako bi se moguća financijska kriza u Sloveniji mogla odraziti na Hrvatsku, Pusić je ustvrdila kako se neke države nisu pripremile za euro, što po njezinim riječima neće biti slučaj s Hrvatskom, jer Hrvatska ne želi previše žuriti u tome procesu. Podsjetila je i na to da je Hrvatska manje zadužena od nekih drugih država. Što se tiče moguće krize u Sloveniji, Pusić se pribojava da bi se to moglo negativno odraziti na broj slovenskih turista u Hrvatskoj, ali i na hrvatske investicije u Sloveniji te na pologe u bankama.

>> Pusić: Odnosi Hrvatske i Austrije vrlo dobri

Na pitanje o mogućem oprezu Bruxellesa naspram novim članicama Unije, hrvatska šefica diplomacije odgovorila je kako financijske probleme nemaju samo nove članice Unije, ali je kazala da je europska perspektiva stabilizirala Hrvatsku. Istodobno je upozorila i na potrebu približavanja zemalja jugoistočne Europe EU-u, te izjavila kako ju je ohrabrila izjava novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je, nakon što je na početku izazivao zabrinutost, 'vrlo jasno' naglasio namjeru Srbije da pristupi Uniji. 'Ta EU-perspektiva potiče ubrojivost', rekla je Pusić.

Osim toga, hrvatska ministrica vanjskih poslova upozorila je da nestabilnost u susjedstvu uvijek donosi opasnost. Naglasila je da nesuglasice sa Srbijom, nakon Nikolićeve izjave da je Vukovar bio srpski grad, nisu uklonjene, te da Hrvatska sada želi malim koracima voditi dijalog sa Srbijom, i to najprije djelovanjem šefova diplomacija koji bi trebali identificirati probleme. Stoga ona smatra da prije susreta dvojice predsjednika treba učiniti dobru pripremu.

>> Pusić: EU formulira stajalište o krizi u Siriji

Upitana o ulozi nacionalizma u političkim procesima u Hrvatskoj i njezinu susjedstvu, Pusić je izjavila kako je nacionalizam instrumentaliziran u borbama moći koje su dovele do ratova. 'Nacionalizam je potencijalno uvijek nazočan. Može se dogoditi uvijek i u svakoj zemlji i smrtonosan je', rekla je.

Na upit novinara smatra li doista da je nacionalizam uvijek 'demonska snaga', Pusić je ustvrdila kako ima i pozitivnih iskustava s nacionalizmom, primjerice u pokretu protiv kolonijalizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene