Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukladno mogućnostima

'Ako bude potrebno, RH će sudjelovati u akcijama u Libiji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski i bugarski predsjednik Ivo Josipović i Georgi Parvanov poduprli su međunarodnu akciju za zaštitu civila od snaga libijskog vođe Moamera Gadafija i najavili da će u njoj sudjelovati prema svojim mogućnostima, prvenstveno u sprečavanju humanitarne katastrofe.

Naglasio je kako Hrvatska podržava mjere nužne da bi se provela rezolucija UN-a, no naglasio je kako su ovakva granatiranja ipak zadnje sredstvo i nužno zlo. 'Nadamo se da će ovo što prije završiti i da će se ispuniti svi ciljevi, a da se pri tome izbjegne humanitarna katastrofa', rekao je predsjednik.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

>> Britanci žele smaknuti Gadafija, Pentagon to ne želi

>> Arapski mediji: Poginuo sin Moamera Gadafija

'Hrvatska će i kao članica NATO-a sudjelovati u usvajanju potrebnih mjera i sukladno svojim mogućnostima pridoniejt će naporima', istaknuo je hrvatski predsjednik dodajući kako prvenstveno misli na mjere humanitarne pomoći. Parvanov je rekao kako se slaže s Josipovićem da je potrebno ostvariti rezoluciju UN-a te da Hrvatska i Bugarska prema svojim mogućnostima pridonesu ograničavanju humanitarne katastofe.



'Kada sam izjavio da je akcija zakašnjela, imao sam u vidu da su prošle godine i godine kada su se prema diktatorima koristila dvostruka mjerila, kada su bili podijeljeni na dobre i loše', rekao je Parvanov. Dodao je da Bugari već dugo znaju kakva je ćud pukovnika Gadafija i godinama apeliraju na međunarodnu javnost da zauzme aktivniji stav i spriječi njegovu politiku.

'Nadam se da će se dati šansa za demokraciju i za reforme ne samo u Libiji nego svim zemljama sjevera Afrike', rekao je Parvanov. Tema razgovora dvojice predsjednika bilo je pristupanje Hrvatske EU-a, pri čemu su obojica izrazila nadu da će se to dogoditi 2013.

'Bugarska aktivno podupire Hrvatsku na putu u EU, podržavamo što skoriji završetak pregovora i želimo da Hrvatska što prije ratificira ugovor o članstvu. Bugarska će biti jedna od prvih članica koja će ratificirati ugovor, kako bi mogli naši prijatelji u Hrvatskoj realizirali svoje ambicije da Hrvatska postane članicom 2013.', rekao je Parvanov.

Ocijenivši da je Bugarska hrvatski prijatelj, Josipović je rekao da su iskustva te zemlje iz pristupnih pregovora dragocjena kako bi ponovili ono dobro, a ne ponovili pogreške za koje je Parvanov rekao da ih je bilo.

Istaknuo je da otkako je stupio na dužnost predsjednika 'nema dana da ne lobira za članstvo u EU-u' te da to isto čine premijerka, ministar vanjskih poslova i oporbene stranke.
'Ovo intenzivno lobiranje nastavit će se do 31.12.2012. jer vjerujem da ćemo 1.1.2013. biti članica EU-a", rekao je Josipović dodajući kako od vlade i oporbe očekuje da u preostalom razdoblju 'stisnemo gas do daske' da bi završili pregovore. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene