167515
167515
167515
167515
167515

'Ako bude potrebno, RH će sudjelovati u akcijama u Libiji'

  • , 21.03.2011., 14:43
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski i bugarski predsjednik Ivo Josipović i Georgi Parvanov poduprli su međunarodnu akciju za zaštitu civila od snaga libijskog vođe Moamera Gadafija i najavili da će u njoj sudjelovati prema svojim mogućnostima, prvenstveno u sprečavanju humanitarne katastrofe.

 
 
 
 

Naglasio je kako Hrvatska podržava mjere nužne da bi se provela rezolucija UN-a, no naglasio je kako su ovakva granatiranja ipak zadnje sredstvo i nužno zlo. 'Nadamo se da će ovo što prije završiti i da će se ispuniti svi ciljevi, a da se pri tome izbjegne humanitarna katastrofa', rekao je predsjednik.

>> Britanci žele smaknuti Gadafija, Pentagon to ne želi

>> Arapski mediji: Poginuo sin Moamera Gadafija

'Hrvatska će i kao članica NATO-a sudjelovati u usvajanju potrebnih mjera i sukladno svojim mogućnostima pridoniejt će naporima', istaknuo je hrvatski predsjednik dodajući kako prvenstveno misli na mjere humanitarne pomoći. Parvanov je rekao kako se slaže s Josipovićem da je potrebno ostvariti rezoluciju UN-a te da Hrvatska i Bugarska prema svojim mogućnostima pridonesu ograničavanju humanitarne katastofe.'Kada sam izjavio da je akcija zakašnjela, imao sam u vidu da su prošle godine i godine kada su se prema diktatorima koristila dvostruka mjerila, kada su bili podijeljeni na dobre i loše', rekao je Parvanov. Dodao je da Bugari već dugo znaju kakva je ćud pukovnika Gadafija i godinama apeliraju na međunarodnu javnost da zauzme aktivniji stav i spriječi njegovu politiku.

'Nadam se da će se dati šansa za demokraciju i za reforme ne samo u Libiji nego svim zemljama sjevera Afrike', rekao je Parvanov. Tema razgovora dvojice predsjednika bilo je pristupanje Hrvatske EU-a, pri čemu su obojica izrazila nadu da će se to dogoditi 2013.

'Bugarska aktivno podupire Hrvatsku na putu u EU, podržavamo što skoriji završetak pregovora i želimo da Hrvatska što prije ratificira ugovor o članstvu. Bugarska će biti jedna od prvih članica koja će ratificirati ugovor, kako bi mogli naši prijatelji u Hrvatskoj realizirali svoje ambicije da Hrvatska postane članicom 2013.', rekao je Parvanov.

Ocijenivši da je Bugarska hrvatski prijatelj, Josipović je rekao da su iskustva te zemlje iz pristupnih pregovora dragocjena kako bi ponovili ono dobro, a ne ponovili pogreške za koje je Parvanov rekao da ih je bilo.

Istaknuo je da otkako je stupio na dužnost predsjednika 'nema dana da ne lobira za članstvo u EU-u' te da to isto čine premijerka, ministar vanjskih poslova i oporbene stranke.
'Ovo intenzivno lobiranje nastavit će se do 31.12.2012. jer vjerujem da ćemo 1.1.2013. biti članica EU-a", rekao je Josipović dodajući kako od vlade i oporbe očekuje da u preostalom razdoblju 'stisnemo gas do daske' da bi završili pregovore. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se