Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno, 07.10. u 21 i 45

VIDEO: Jedu sirove bubrege i piju svježu krv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada ideš na safari moraš vidjeti lava. Kada ideš u Tanzaniju moraš vidjeti pleme Masai. I tako je bilo. I više o toga.

'Masai su jedinstveno afričko pleme s kojima smo htjeli provesti vrijeme u njihovom pravom okruženju tzv. bushu bez ikakvog turističkog utjecaja', objasnila nam je producentica Provjerenog.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Osim što su posebni jer su nomadsko pleme koje svoje prebivalište mijenja zbog stoke, za Masaije se kaže da su najljepše pleme svijeta jer svojim figurom i pravilnim crtama lica to i dokazuju. Na svojem proputovanju Tanzanijom, ekipa magazina Provjereno provela je tjedan dana u regiji Morogoro, s ovim jedinstvenim afričkim plemenom, plemenom Masaija.

'Masai te ostave bez daha. Imali smo jedinstvenu prilku da budemo prvi bijelci osim naših misionara koje su ovi ljudi vidjeli. Ostali su šokirani kad su nas vidjeli, a mala djeca su čak vrištala. Nikad nećemo zaboraviti trenutak kada su pretočili svježu krv u zdjelu i popili je kao da je najfiniji sok', pričaju članovi ekipe Provjereno koji su se susreli s pripadnicima plemena.

'Sljedeća delicija bio je kozji bubreg kojeg su očistili, narezali i bratski podjelili, a i životinjski zagrizli. Prvo ostanete šokirani, a onda shvatite da je to njima nešto najnormalnije i da to prakticiraju svaki put kada se zakolje neka životinja. Fascinantno je kako na jednom boku nose nož, a na drugom mobitel i kakav je to svakodnevni sukob civilizacija', zanimljivi su detalji sa susreta s najpoznatijim afričkim plemenom.

'Krv nismo pili, a niti smo probali sirovi bubreg jer čekalo nas je još avantura i dana provedenih s pripadnicima plemena Masai. Kada smo odlazili vikali su za nama kwaheri rafiki, kwaheri dada Ana i Rujana, keke Mišo ( u prijevodu: doviđenja prijatelji, sestre Ana i Rujana, brate Mišo) i doviđenje Afrika', iskustvo je koje su s nama podijelili reporterka Ana Blažević, producentica Rujana Ljubić i snimatelj Mišo Maoduš.

Zašto Masai imaju više žena, zašto se djevojčice obrezuju i šta za njih znači stoka saznajte u prilogu  Ane Blažević. U četvrtak u magazinu Provjereno u 21:45 ne propustite upoznati Masaije kakve još niste imali prilike vidjeti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene