Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za one koji se pitaju oko čega se točno bune radnici - odgovora statistika: plaće su manje, a život skuplji.


Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna plaća u veljači ove godine iznosila je 5.427 kuna, što je za više od sto kuna manji iznos od kraja prošle godine, kada je ona bila 5.556 kuna.

Vezani članci Kuharske kalvarije - 10 Njihovo ''kuhanje'' je čista kalvarija, na društvenim mrežama pohvalili se remek-djelima Slika nije dostupna Siromaštvo u Hrvatskoj: Da nema pučke kuhinje, ovi bi ljudi bili gladni

Cijene su u proteklih godinu dana pak narasle i to za 1 posto.

Mi smo posjetili dvije obitelji koje žive s puno manje od prosjeka i provjerili kako se snalaze.

Iz mjesečnog budžeta obitelji Knapp, prvo se pokrije hrana. 'Pokušavamo raditi po domaći, one čušpajze i takve stvari', rekao je Rudolf Knapp, dodajući da mjesečno na hranu 'odlazi' cijela njegova plaća.

U Švedskoj se sat rada plaća najviše, u Bugarskoj najmanje. A u Hrvatskoj?

'Dvadeset godina koliko smo u braku, on je na istoj plaći - minimalcu', rekla je Lidija, Rudolfova supruga. A iza Rudolfa je 35 godina radnog staža.

Gotovo polovicu kućnog budžeta potroše na režije, ostatak uglavnom ode na kćeri Iskru i Irenu.

No, nekima je luksuz uopće preživjeti od prvog do prvog u mjesecu. Ranko i Rajna Przić ne mogu naći posao, a zajedno preživljavaju sa 700 kuna. 'Mi sebi ne možemo dozvolit nešto malo bolje, od odjeće, obuće, to zaboravi', kaže Ranko.

I dok bi oni radili bilo što, samo da prežive, Knappovi uživaju u onome što imaju. I jednima i drugima, slažu se, luksuz je ipak stran pojam.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook