Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S prosječnom cijenom radnog sata od 8,8 eura Hrvatska nije zauzela super poziciju. Prosječna cijena sata u EU od 23,7 eura skriva velike razlike među zemljama članicama.


Prosječna cijena rada po satu u zemljama EU kreće se od 3,7 eura do 40,1 eura. Riječ je o podacima za 2013. godinu kada su poslodavci  najmanje plaćali radni sat u Bugarskoj, a najviše u Švedskoj. Hrvatska je s prosječnom cijenom radnog sata od 8,8 eura zauzela mjesto pri dnu ljestvice. Od 2008. godine prosječna cijena radnog sata u Hrvatskoj pala je za 4 posto.

Šegona će godinu dana plaćati za nerad: Koštat će nas 333.000 kuna?

Vezani članci Koronavirus, ilustracija U Hrvatskoj pedesetak novih slučajeva više nego jučer: Svaki četvrti zaražen u jednoj dalmatinskoj županiji, brojke im opasno rastu Zmije otrovnice u Hrvatskoj Što učiniti ako vas ugrize zmija? "Ugrizeno mjesto ne smije se isisavati, rezati i podvezivati ili pokušati spaljivati ranu"

U statistiku Eurostata uključena je plaća, ali i doprinosi radnika. Iz statistike su isključeni poljoprivreda i javna uprava, a prosječna cijena radnog sata u EU iznosila je 23,7 eura za cijelu EU, te 8,4 eura u eurozoni.

Najveće plaće imaju...

Međutim, prosjek prikriva značajne razlike među državama članicama EU. Osim u Bugarskoj (3,7 eura), najniža cijena rada zabilježena je u Rumunjskoj (4,6 eura), Litvi (6,2 eura) i Letoniji (6,3 eura). Osim navednih zemalja, ispod Hrvatske na ljestvici su još Mađarska, Poljska i Slovačka.

Kada su u pitanju zemlje u kojima su radnici najbolje plaćeni Švedsku (40,1 eura) slijede Danska, Belgija, Luskemburg i Francuska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook