Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije im lako

VIDEO Evo kako danas žive Vukovarci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Život u Vukovaru nije lagan, a donosimu priču o svakodnevnom životu građana grada heroja.

Vukovarka Tea Hrgović (23) diplomirala je prije mjesec dana. Mlada pravnica želi pronaći posao i ostati živjeti u svome rodnom gradu. "Jako je teško. Teško je pronaći išta. Mnogi moji prijatelji, poznanici, već su napustili grad nakon fakulteta, a mnogi to na žalost planiraju učiniti", kaže Tea.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 135 za vrijeme Dana sjećanja U Vukovaru mahao zastavom s nedopuštenim simbolima: Dobio pet dana zatvora Obilježavanje stradanja u Vukovaru diljem Hrvatske Tužna obljetnica VELIKA FOTOGALERIJA Pogledajte kako se Hrvatska poklonila žrtvi Vukovara: U brojnim gradovima palile se svijeće i šetalo u znak sjećanja

Prema zadnjem popisu Vukovar ima 27 tisuća stanovnika. Od toga ih je čak 6 tisuća bez posla. To znači da je svaki četvrti Vukovarac nezaposlen. Usporedbe radi, u Zagrebu je tek svaki 17. građanin bez posla. "Prije ovog rata sam imao jako veliku plaću. U progonstvu u Zagrebu sam se snašao- bio sam direktor sa preko 20 zaposlenih. Kad sam se vratio sve je krenulo naopako", kaže Branko Mikša iz Udruge nezaposlenih Vukovar.

>> FOTO Hrvatska zapalila svijeće u znak sjećanja na žrtave Vukovara

U Brankovoj četveročlanoj obitelji u ovom trenutku nitko nema posao. "Nemamo novca pa su nam isključili struju-to je normalno. Ali je žalosno da su mi isključili i vodu. Dug se nagomilao i voda je isključena", dodaje.

Čovjeku koji ne radi, nema posla,nema primanja sve je skupo. Tim više- Vukovar je i statistički jedan od najskupljih hrvatskih gradova. O platežnoj nemoći vukovarskih građana najbolje svjedoče prodavači na tržnici. "Stalno je siromaština. Prodat ne morem, a živit nemam od čega. Od toga živim, a to ne mogu prodati. Utržimo prosječno 50 do 60 kuna", kaže Karas Miljić, vlasnik OPG-a.

Bez novca Vukovar se našao u začaranom krugu. "Moje primanje je 0 kuna mjesečno, a od toga živim", ističe Miljić. Ulagači Vukovar zaobilaze. Stariji žive na socijali. Mladi kupuju kartu u jednom smjeru. "Tužno je to jer Vukovarci su sanjali neki bolji život, ali bolji život je nemoguć uz nedostatak posla", kaže Tea. Hrvatska još uvijek nije obnovila Vukovar, mjesto posebnog pijeteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene