Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar Šimonović najavio je obračun s prenatrpanim kaznionicama. Nakon što je izrotirao upravitelje po zatvorskim krugovima i otkrio mnoge nepravilnosti - zaključio je da bi osuđenici za lakša kaznena djela mogli i u kućni pritvor.


Stanje u hrvatskim zatvorima ispod je higijenskog minimuma, a gužva je kao u košnicama. U nekoliko kvadrata nagurano je po osmero zatvorenika. Zbog prenatrpanih kaznionica, ministar je još prošlog mjeseca najavio drastične mjere. Neke od njih su kućni pritvor i kažnjavanje društveno korisnim radom uz strogi nadzor.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj Novac, ilustracija Bačić tvrdi da su mjere za očuvanje radnih mjesta bile izdašne: "Vlada je jako puno učinila"

Manji prijestupnici kaznu bi tako mogli 'guliti' pod elektronskim nadzorom. Posebno napravljena narukvica pričvršćena za ruku ili gležanj pratila bi svaki pokret pomoću radio-transmisije. Osuđenik bi mogao neometano obavljati poslove, ali svaki pokušaj skidanja ili deaktiviranja narukvice zaprimila bi prijamna stanica koja bi automatski alarmirala MUP. Povlastica je to za lakša kaznena djela. 

Iako se o tome raspravlja već godinama, projekt pametne narukvice nikako da zaživi. Uz kućni pritvor, Šimonović je najavio i mogućnost mijenjanja ustavnih odredbi o neizručenju hrvatskih državljana. Odvjetnik Anto Nobilo smatra da je to preuranjeno.

'Država mora štititi svoje građane. Ne može izručiti svoje građane, pogotovo ne državama u kojima mi nismo sigurni da će biti pošteno suđeni. Radi toga načelno bi se složio, ali ne tako brzo i ne bez dodatnih promjena procesnog kaznenog zakona', kaže Nobilo. 

Jedan dan u zatvoru stoji oko 300 kuna, a problema je i sada previše. S jedne strane suci komotno određuju pritvore, s druge - nemaju alternativu. Jer, uvjetne kazne nema tko provjeravati. Pitanje je koliko će narukvice, bez šire infrastrukture - ustvari pomoći sudstvu.