Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mani Gotovac ovog se tjedna pozabavila krivim vrijednostima u Hrvatskoj, zbog kojih ni elita nije ono što bi trebala biti!


Elita. To je riječ koja označava izabrane ljude, odličnike, cvijet društva. 

Vezani članci Slika nije dostupna 'Obje priče su za mene završene' Slika nije dostupna Adlešič ostaje u HSLS-u, ali se ne vraća u Sabor

E sad, kad kažete 'elita' u Europi, govorite o umjetničkim zvijezdama. Kad kažete 'elita' u Hrvatskoj, onda govorite o političarima. Oni se uglavnom tako ponašaju, a mi ih, jadni, tako prihvaćamo. 

Iz mnoštva primjera dat ću vam jedan aktualni. 

Đurđa Adlešić učiteljica je po zvanju. Častan poziv opisan u dobrim romanima. Ali, Đurđi se tako nije činilo. Počela se baviti politikom i osvajati medijske prostore u svakoj zgodi i nezgodi. Sada se pukim slučajem dovinula Banskih dvora. Njezin je ured jedan od salona u rezidencijalnom sjedištu bana, od bana Jelačića dalje. 

Salone su opremili muzeji, po izboru stručnjaka. Ali, elitna Đurđa javno obznanjuje da će prostor obogatiti svojim slikama i svojim biljem. Uz to javnost izvješćuje kako 'ne pije kavu, nego čaj s mentom' i kako je vozač voza 'od Bjelovara do Markova trga'.

Njezina mjesečna primanja pet puta su veća od onih koje prima, na primjer, operna diva Dubravka Šeparović-Mušović. 

Ona, naime, upravo sada na sceni HNK-a pjeva legendarnu Carmen. Najpopularniju operu svih vremena.

Dubravka pjeva i na brojnim scenama Europe pa ne ovisi o plaći u svojoj zemlji. 

Dnevno vježba po 18 sati, studira, uči uvijek iznova. Dubravka je primadona suvremenog opernog kazališta. O njoj ne znamo što doručkuje. Ne znamo ništa. Ona javno ne priopćava važne vijesti.

Ali kod nas su, zar ne, pojmovi posve izokrenuti.

Pobrkali smo lončiće i novčiće. Đurđa se kočoperi, a Dubravka, stvarna elitna zvijezda, samo pjeva.