Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrajaju se štete i prepričavaju anegdote

VIDEO: 'Divlje more' izazvalo kaos na Jadranskoj obali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što se more povuklo, sada se zbrajaju štete. Plimni val najizraženiji je bio u Novigradu, gdje se razina mora podigla za više od pola metra. Krivac za ovaj plimni val je višesatni jugozapadni vjetar lebić koji je mjestimice stvarao morske valove visoke i do četiri metra.

No većih šteta osim nekoliko pregorjelih kućanskih aparata i mokre odjeće nije bilo. Plimni je val uz Zadar poplave izazvao i u Šibeniku, Vodicama i Trogiru.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi

U Zadru je poplavljeno nekoliko gradskih četvrti, a Obala kneza Trpimira potpuno je nestala. Slično je bilo i u Novigradu. Službenici u općini na posao su došli u gumenim čizmama.

>> Plimni val poplavio jadransku obalu

>> Jutros najviša razina Jadranskog mora od 1929.

Uz zgradu općine, more je progutalo i nekoliko kuća na rivi.

Bilo je slično i u Rijeci, koja je jutro dočekala pod vodom. Dio riječke luke, tržnica, poslovni prostori u prizemljima doslovno su poplavljeni. Šteta se tek procjenjuje. Riječka je tržnica bila pod vodom, a visina mora dosegla je jedan metar. 

Stanovnici se slažu da kada zapuše jako jugo more i inače može poplaviti riječku tržnicu. No, ovakva poplavu u širem središtu grada kao i okolnim mjestima ne pamte ni najstariji stanovnici Srednje Dalmacije.

U Kraljevici jugo je potopilo dvadesetmetarski ribarski brod, a šteta se procjenjuje na nekoliko stotina tisuća eura.

Olujno jugo izazvalo je probleme u prometu na kopnu i moru. Poplava je pogodila i kvarnerske otoke. Na moru bilo je tek manjih problema. 

Iako je jugo puhalo brzinom i do 40 čvorova ono nije utjecalo na trajektni promet ali zbog visoke plime trajekt nije mogao pristati u luku na otoku Ugljanu, pa je nekoliko linija na najprometnijoj jadranskoj pruzi otkazano.

Nisu isplovili katamarani za kvarnerske otoke, a brodovi na sidrištima za sada su sigurni.

More se prelijevalo i na Jadransku magistralu. 

Krivac jugozapadni vjetar

Zamjenik predsjednika udruge 'Croemteo - motrenje i prognoziranje vremena'  Rade Popadić objasnio je da je glavno obilježje jugozapadnog vjetra lebića to što se kreće iz smjera jugozapada i udara okomito na obalu stvarajući velike valove koji se pri odbijanju od obale sudaraju s nadolazećim valovima i tako, rekao je, 'proizvode divlje more'. 

Zamjenik predsjednika udruge 'Croemteo - motrenje i prognoziranje vremena'  Rade Popadić objasnio je da je glavno obilježje jugozapadnog vjetra lebića to što se kreće iz smjera jugozapada i udara okomito na obalu stvarajući velike valove koji se pri odbijanju od obale sudaraju s nadolazećim valovima i tako, rekao je, 'proizvode divlje more'. 

Dodao je da je taj vjetar dobio ime lebić jer se vjeruje da puše iz smjera Libije.

'Jugozapadni vjetar lebić najneugodniji je kad se događa istodobno s morskom plimom, a to se danas dogodilo', rekao je Popadić.

Lebić je najviše valove danas stvarao na području Kvarnera, gdje je njihova visina dosezala čak četiri metra, a u Zadru, Šibeniku, Vodicama i Trogiru valovi i plima poplavili su rivu.

Splitsko područje danas je zahvatio vjetar oštro te su valovi bili nešto manji od onih koje stvara lebić. Oštro je kombinacija dvaju vjetrova: jugozapadnog lebića, koji udara okomito na obalu, i juga, koji puše usporedno s obalom i pritom stvara manje valove od lebića, objasnio je Popadić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene