Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimum u 8 sati

Jutros najviša razina Jadranskog mora od 1929.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Mareografskoj postaji u Bakru jutros u 8,17 sati izmjeren je vodostaj koji za 117 cm premašuje srednju morsku razinu, što je najviši vodostaj zabilježen od 1929. godine, kada je utemeljena postaja u Bakru.

Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu navodi nekoliko mogućih čimbenika koji su pridonijeli tako visokoj morskoj razini.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Nautički turizam - 4 Iznenadilo i optimiste Još jedna grana turizma koja u Hrvatskoj cvjeta: ''Tjedni najam u špici sezone košta i više od 10 tisuća eura''

Prve analize jasno upućuju na dva čimbenika: jedan je tzv. olujni uspor, tj. podizanje morske razine zbog niskog tlaka zraka i olujnoga južnog vjetra, a drugi su plimne oscilacije koje su bile na maksimumu jutros u 8 sati. 

>> FOTO: Plimni val poplavio sjever jadranske obale

>> More najviše u 30 godina

Još jedan mogući čimbenik jest stojni val Jadrana, koji je mogao biti pobuđen prije dva dana i pridonijeti visokom vodostaju, ali o njegovoj važnosti znat će se za nekoliko dana, nakon što se provede detaljnija analiza, stoji u obavijesti Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Tendenciji da se visoki vodostaji pojavljuju sve češće i da su sve viši mogao bi pridonositi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, čiji je tipičan iznos u Jadranu jedan milimetar na godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene