Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jako nevrijeme pogodilo Hrvatsku

Plimni val poplavio jadransku obalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 4 sata ujutro počeli su jaki udari juga i kiše koji su zahvatili Rijeku, Kraljevicu, Bakarac, Vrsar, Rab, Lošinj, Zadar i Novigrad. Olujno jugo, koje puše u cijeloj Istri, uzrokovalo je velike teškoće i u Puli, ali i u nekim drugim istarskim gradovima. U Šibeniku vatrogasne snage ispumpavaju vodu iz kuća u blizini obale.

Nezapamćeno nevrijeme uzrokovalo je i plimni val koji je odgovoran za poplave. More se tek sada počelo povlačiti.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo Rab šokiran 26-godišnjak šakama umlatio do smrti drugog pacijenta: Policija objavila detalje zločina u bolnici Vesna Šendula-Jengić i Domagoj Mikić "Nisu agresivni" Ravnateljica psihijatrijske ustanove za Dnevnik Nove TV otkrila kako je došlo do tragedije: "Nešto takvo desetljećima se ne pamti"

Dio središta Rijeke, područje oko glavne gradske tržnice, jutros je poplavljen zbog podizanja mora izazvana olujnim jugom.

Snažan vjetar podiže valove do dva metra na moru pred gradom, a razina uz obalu u luci i uokolo znatno je viša od uobičajene pa su poplavljeni gatovi u putničkoj luci i nekoliko ulica.

More je prekrilo Gat Karoline riječke na kojem je postavljen šator u kojem će idućih mjeseci biti klizalište. Danas ne radi gradska tržnica jer je mjesto gdje se inače nalaze štandovi poplavljeno s desetak centimetara mora.

Vatrogasci iz riječke javne profesionalne postrojbe jutros su intervenirali šest puta, uglavnom crpeći vodu iz podrumskih prostorija. Srušilo se i jedno stablo te otkinuo lim s krova zgrade.

Naime, zbog olujna vjetra i vrlo niska tlaka zraka, morska razina toliko je porasla da je poplavila dio pulske Rive, a kako se doznaje, voda je ušla i u neke stambene i poslovne prostore.

Po tvrdnji nekih ribara to je uobičajena pojava za ovakve vremenske uvjete te smatraju kako će se danas, ne stane li jugo, morska razina naizmjence dizati i spuštati.

Slično je i u ostalom dijelu Istre pa je tako olujno jugo i visoka morska razina osim u gradovima na zapadnoj obali Istre nevolje uzrokovala i u područjima uz donji tok rijeke Raše. Ondje je od jutros na snazi obrana od poplave jer se razina vode u pojedinim dijelovima digla i za pola metra više od uobičajene, no stanje je nakon 12,30 sati znatno povoljnije.

Plimni val koji se dogodio u Kraljevici uzrokovao je veliku materijalnu štetu. Naime,  usidreni ribarski brod more je podiglo i izbacilo na kopno.

Bakarac je poplavljen, a lokalno stanovništvo tvrdi kako takvo nevrijeme ne pamti u zadnjih 20 do 30 godina.

Vremenske nepogode zahvatile su i otok Rab čija je gradska riva poplavljena, a slično je bilo i u Vrsaru, čemu svjedoče navedene fotografije koje je redakciji Dnevnik.hr-a poslao čitatelj. 

Tamo je plimni val u roku od jedno do tri minute podigao razinu mora za 70 centimetara, koje je poplavilo cijelu rivu. Takvo izvanredno stanje potrajalo je četiri sata, a sada se more polako povlači. 

I novigradska općina je zajedno s nekoliko kuća poplavljena. Tamo je voda zamalo uzrokovala i smrtni slučaj. Naime, muškarac je skoro poginuo nakon što je došlo do kratkog spoja na frižideru kojeg je uzrokovala voda. Spasile su ga gumene čizme.

U Zadru je poplavljeno nekoliko kvartova, a najgore je prošlo Diklo.  

Zbog vjetra potpuno je prekinute trajektne veze Brestova-Porozina, na liniji Valbiska-Merag trajekti prevoze osobne automobile i manje kamione, a na liniji Jablanac-Mišnjak samo osobne automobile, doznaje se iz Regionalnog centra 112.

Iz Županijskog centra 112 doznaje se kako je zbog dizanja razine mora cesta Novigrad-Tar bila zatvorena za promet od 9,52 do 12,30 sati, a sada u prometu na toj prometnici nema teškoća.

Istarska policija i Županijski centar 112 još prikupljaju podatke o štetama, a za sada izvješćuju o više poplava na širem pulskom području. U Medulinu je više brodica potopljeno, a morska je razina i jutros bila neouobičajeno visoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene