Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karakteristike po želji

VIDEO: Dijete po narudžbi roditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki stručnjak za medicinski potpomognutu oplodnju, Jeff Steinberg, tvrdi da se njegove pacijentice više ne moraju brinuti. Za pola godine, one će moći odabrati kakvo dijete žele. Vijest je izazvala burne reakcije.

Iako velik broj bračnih parova ne može imati djecu, pa se sve više odlučuju na potpomognutu oplodnju, vijest da će buduće majke u Los Angelesu moći birati kakvu djecu žele, sve je šokirala. Stručnjaci kažu - genetski je moguće, ali s etičke strane ne smije dobiti prolaz. 'Znači li to da ukoliko kao roditelji odaberemo da nam dijete bude plavooko, da ima kvocijent inteligencije iznad 140, na neki način ćemo u slijedećoj generaciji imati samo plavooku djecu, recimo, muškog spola', pita se Morana Brkljačić iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu

'Žele imati dječaka, djevojčicu, ne znam, atletu. A što je to? To je zapravo vrhunac egoizma određivanja umjesto nekoga drugog', kaže Luka Tomašević s Bogoslovnog fakulteta u Splitu. Bioetičari, Crkva, pa i liječnici, ovakav način potpomognute oplodnje smatraju ponajprije nemoralnim i neetičnim. Tomašević kaže da se već prema nerođenom djetetu čini nepravda i to sve zbog egoizma. 'Zašto bi on morao imati crne oči, a ne plave? Zašto bi on morao imati crnu kosu, ako to želi njegova majka? Zašto?', pita se Tomašević.

Gdje su granice?

Prema Steinbergu, genetski dizajnirana djeca su jednostavan slijed genetske tehnologije. No, postavlja se pitanje - dokle granica seže? 'Kada govorimo o embrionalnim matičnim stanicama, to je nešto za što se, zasigurno, Katolička crkva protivi', kaže Brkljačić. 'To je etički neprihvatljivo. Zapravo, čovjek se na neki način igra Boga', smatra Tomašević. Genetski biznis? Čini se da je ovo početak planiranja potomstva, poput planiranja kupnje automobila. Ako se takvo što u Americi i ne dopusti, biznis bi mogao zaživjeti na crnom tržištu. Mnogi vjeruju da će teško biti kontrolirati ambicije bogatih roditelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene