Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki stručnjak za medicinski potpomognutu oplodnju, Jeff Steinberg, tvrdi da se njegove pacijentice više ne moraju brinuti. Za pola godine, one će moći odabrati kakvo dijete žele. Vijest je izazvala burne reakcije.


Iako velik broj bračnih parova ne može imati djecu, pa se sve više odlučuju na potpomognutu oplodnju, vijest da će buduće majke u Los Angelesu moći birati kakvu djecu žele, sve je šokirala. Stručnjaci kažu - genetski je moguće, ali s etičke strane ne smije dobiti prolaz. 'Znači li to da ukoliko kao roditelji odaberemo da nam dijete bude plavooko, da ima kvocijent inteligencije iznad 140, na neki način ćemo u slijedećoj generaciji imati samo plavooku djecu, recimo, muškog spola', pita se Morana Brkljačić iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Vezani članci Kinderbeti Lista djece koje čekaju posvojenje sve dulja, ali birokracija je neumoljiva: "Možete si misliti što djetetu znači čekanje od tri godine" Medicinski pomognuta oplodnja (Foto: Dnevnik,hr) Na račun HZZO-a možete ići na medicinski potpomognutu oplodnju ako nemate više od 42 godine

'Žele imati dječaka, djevojčicu, ne znam, atletu. A što je to? To je zapravo vrhunac egoizma određivanja umjesto nekoga drugog', kaže Luka Tomašević s Bogoslovnog fakulteta u Splitu. Bioetičari, Crkva, pa i liječnici, ovakav način potpomognute oplodnje smatraju ponajprije nemoralnim i neetičnim. Tomašević kaže da se već prema nerođenom djetetu čini nepravda i to sve zbog egoizma. 'Zašto bi on morao imati crne oči, a ne plave? Zašto bi on morao imati crnu kosu, ako to želi njegova majka? Zašto?', pita se Tomašević.

Gdje su granice?

Prema Steinbergu, genetski dizajnirana djeca su jednostavan slijed genetske tehnologije. No, postavlja se pitanje - dokle granica seže? 'Kada govorimo o embrionalnim matičnim stanicama, to je nešto za što se, zasigurno, Katolička crkva protivi', kaže Brkljačić. 'To je etički neprihvatljivo. Zapravo, čovjek se na neki način igra Boga', smatra Tomašević. Genetski biznis? Čini se da je ovo početak planiranja potomstva, poput planiranja kupnje automobila. Ako se takvo što u Americi i ne dopusti, biznis bi mogao zaživjeti na crnom tržištu. Mnogi vjeruju da će teško biti kontrolirati ambicije bogatih roditelja.