Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica održala izvanrednu pressicu

Vesna Pusić o Salopeku: 'U svemu su sudjelovale dvije skupine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić održala je izvanrednu konferenciju za novinare u Rijeci o slučaju Tomislava Salopeka za kojeg Islamska država tvrdi da ga je smaknula.

'Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se cijela Hrvatska okupi u podršci obitelji Salopek, naročito hrabroj supruzi i sestri koje su se uputile gdje god je trebalo da se pronađe Tomislav Salopek.

U ovom trenutku još nismo sigurni i nemamo potvrdu niti od naše niti od egipatske strane da je osoba objavljena jučer na fotografiji zaista Tomislav Salopek no što se tiče intenziteta i našeg i egipatskog, on ne popušta niti malo u potrazi za Tomislavom', kazala je Vesna Pusić i dodala da 'ćemo ga tražiti dok god ima imalo izgleda da je živ'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerova poruka: 'Ljudi čuvajte se, čuvajte se. To što poslodavci osiguraju ljude ne znači ništa kad se ovakve stvari dogode' Slika nije dostupna Nakon svega ODGOVARAJU HRVATSKI EKSPERTI Je li Hrvatska sigurna zemlja?

Opisala je cijelu kronologiju događaja.

'Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za francusku tvrtku u Egiptu, otet je 20. 7., odmah nakon toga za njega je tražen novac. Kontakata njegovih otmičara nije bilo do 5. 8. kada je objavljena njegova snimka u položaju karakterističnom za Islamsku državu. Kada više nisu tražili novac, traženo je, i to je bio loš znak, oslobađanje muslimanskih žena iz egipatskih zatvora.

Kako su 99 posto žena u egipatskim zatvorima muslimanke, nije bilo specificirano tko se traži i specificirano je da nema posebnog zahtjeva i da se radi o vrlo moguće dvije organizacije - jednoj koja ga je otela i drugoj koja je tzv. Islamska država i koja je objavila video.

Objavljena audio snimka ubojstva Tomislava Salopeka

U roku od sat-dva od objave snimke, koju je objavila organizacija IS pokrajina Sinaj, bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka.

Posebno suosjećamo s obitelji koja je u ovim nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka i daje nam primjer svima nama.

Veliku pomoć dale su nam egipatske vlasti. I mi i oni istim intenzitetom radimo i dalje, i u ovom trenutku.

Islamska zajednica u Hrvatskoj se uključila u pokušaje i napore oko spašavanja Salopeka. Veliku pomoć u potrazi dala nam je i Francuska. Surađujemo sa svim većim zemljama EU i drugim zemljama svijeta', kazala je Pusić i istaknula:

'Važno je naglasiti da Islamska država nema domovinu i nema religiju nego se koristi terorom da bi postigla ciljeve.'

Poručila je da je ova vrsta terorizma globalna opasnost i nikoga ne zaobilazi te da je međunarodna koalicija protiv terorističke organizacije Islamske države je važnija nego ikada.

'Nije istina da nećete biti žrtve terorizma ako se ne borite protiv terorizma. Svi u današnjem trenutku jesu na meti terorista. Zemlja koja nije članica međunarodne koalicije, a trpi ogromne posljedice terorizma je Nigerija. Ovo je samo pokušaj da se označe neke države - ako se borite protiv terorizma, bit ćete žrtve. A to naprosto nije istina i važno se tome suprotstaviti. Hrvatska se ne sakriva ispod stola, ali ne može predvoditi koaliciju zbog svoje veličine. Što se više skrivali, to ste ugroženiji', poručila je ministrica.

'Ovo je trenutak da se cijela Hrvatska okupi u jednom odlučnom suprotstavljanju zlu i zločinu terorizma, da se cijela država okupi u podršci obitelji Salopek', zaključila je Pusić.

 IS objavio audio snimku o ubojstvu Tomislava Salopeka

Ministrica vanjske politike i europskih poslova Vesna Pusić odgovarajući na pitanja novinara o dodatnim detaljima oko pregovora s džihadistima nije željela govoriti.

'U više navrata dnevno komuniciramo s velikom brojem zemalja s kojima surađujemo u ovom slučaju. Susrela sam se s predstavnicima tvrtki koje rade u Egiptu, u kojima rade naši ljudi, oni su svi zabrinuti. Razgovarali smo o mogućnostima dizanja razine osiguranja i mogućnosti da na nekim dijelovima na kojima do sada to nije bio slučaj da ih osigurava vojska', kazala je Pusić te dodala kako u Egiptu u ovom trenutku radi oko 80-ak hrvatskih radnika.

Kazala je i kako je u stalnom kontaktu sa velikim brojem saveznih zemalja koje surađuju na ovom slučaju.

'Svi taj čin najoštrije osuđuju i spremni su na daljnju suradnju, svjesni da slučaj nije završen i da ne možemo tvrditi da je na objavljenim fotografijama zapravo to Tomislav Salopek', dodala je Pusić.

Objasnila je kako je zahtjev otmičara bio specifičan, kako se najprije nisu javljali tražeći otkupninu već samo objavljivali poruke na internetu, a tek kasnije kontaktirali tvrtku za koju je Salopek radio te tražili otkupninu kako bi na koncu zaboravili na novac i tražili puštanje žena iz egipatskog zatvora. Sve to dalo je naslutiti kako se radilo o dvije različite skupine pripadnika Islamske države.

'Nije sigurno da li će ikada u potpunosti biti moguće potvrditi radi li se zaista o Tomislavu Salopeku. Tražit ćemo ga dokle god bude izgleda da je živ. Radit ćemo na identificiranju fotografije ali i svim drugim kanalima', poručila je Pusić.

Islamska država objavila je u srijedu fotografiju, a u četvrtak audio zapis da je pogubila Hrvata Tomislava Salopeka koji je otet u Kairu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene