Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strane agencije javljaju:

Objavljena audio snimka ubojstva Tomislava Salopeka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službene potvrde da je Islamska država pogubila Tomislava Salopeka, kako tvrdi, još nema.

14:46 - Predsjednik vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u četvrtak je uputio je brzojav sućuti predsjedniku hrvatske vlade Zoranu Milanoviću u povodu vijesti da su pripadnici terorističke organizacije Islamska država pogubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministrica održala izvanrednu pressicu Vesna Pusić o Salopeku: 'U svemu su sudjelovale dvije skupine' Slika nije dostupna Nakon svega ODGOVARAJU HRVATSKI EKSPERTI Je li Hrvatska sigurna zemlja?

Zvizdić u brzojavu piše kako je sa žaljenjem i tugom primio vijest o tragičnoj sudbini Salopeka.

"U ime Vijeća ministara BiH i u svoje osobno upućujem vama i hrvatskom narodu izraze iskrenog suosjećanja u boli i molim vas da prenesete izraze naše duboke sućuti obitelji Salopek", stoji u brzojavu Zvizdića hrvatskom premijeru.

Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni izrazio je duboko žaljenje zbog ubojstva hrvatskoga državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu, prenosi u četvrtak Ansa.

"Izražavam duboko žaljenje zbog vijesti o barbarskom ubojstvu hrvatskoga državljanina Tomislava Salopeka koje su počinili teroristi Islamske države. U ovom teškom trenutku u mislima smo s članovima njegove obitelji", stoji u Gentilonijevu izrazu sućuti.

"Ovaj barbarski čin pokazuje nehumano lice terorizma protiv kojega ćemo se, zajedno s Hrvatskom i Egiptom nastaviti odlučno boriti", kazao je Gentiloni.

14:00 - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Rijeci je održala konferenciju za medije na kojoj se osvrnula na uhićenje, a potom i ubojstvo Tomislava Salopeka. Kazala kako od otmice nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 5. kolovoza kada je objavljena njegova snimka.

Napomenula je da otmičari nisu imali specifičnih zahtjeva u vezi oslobađanja Tomislava Salopeka, osim oslobađanja muslimanskih žena iz egipatskog zatvora. Kazala je kako se očito radilo o dvije različite skupine pripadnika Islamske države. Jedna je izvršila otmicu, dok je druga odradila dio koji je uključivao pregovore.

Vesna Pusić o Tomislavu Salopeku: 'Tražit ćemo Tomislava dok god ima izgleda da je živ'

'Bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima i u roku od 24 sata od objave, bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka', kazala je Pusić te dodala kako je eipatska vlast bila iznimno uključena u cijeli postupak oslobađanja Tomislava Salopeka te kako i u ovim trenucima i dalje tragaju za njim.

'Ovo je vrijeme da  se cijela Hrvatska okupi u podršci obitelji Salopek, osobito hrabroj sestri i supruzi koje su se uputile u Kairo kako bismo pronašli Tomislava. U ovom trenutku nemamo nikakvu potvrdu da je osoba na fotografijama zaista Tomislav Salopek, a što se tiče intenziteta traganja, on je isti. I dalje je na maksimumu  i dalje ćemo nastaviti tragati', rekla je Pusić.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

11:48 - Militantna skupina Islamska država u četvrtak je objavila i tonski zapis tvrdnje da je ubila Tomislava Salopeka, dan nakon što je o tome objavila fotografiju, objavio je Reuters.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da snage sigurnosti i dalje nemaju "potvrđenu informaciju" da je Salopek dekapitiran.

'U pokrajini Sinaju vojnici kalifata ubili su hrvatskog zatočenika čija je zemlja sudjelovala u ratu protiv Islamske države, pošto je istekao ultimatum, a i egipatska i njegova vlada su ga napustile', kaže se u zvučnoj objavi IS-a.

11:35 - Ministrica Vesna Pusić održat će konferenciju za medije u Rijeci u 14 sati, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

9.51 - Njemačka osuđuje ubojstvo hrvatskog taoca Tomislava Salopeka koje su počinili teroristi ISIL-a, priopćilo je u četvrtak njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

'Ovaj gnjusni čin pokazuje još jednom da ISIL-ov fanatizam ugrožava sve nas. I nadalje ćemo s našim partnerima učiniti sve da ISIL zaustavimo, ne samo vojno, već prije svega i politički', zaključuje se u izjavi.

9.43 - Tragična sudbina Tomislava Salopeka i vijest o njegovu smaknuću koje su počinili teroristi Islamske države (IS) na naslovnicama je svih dnevnih listova u Bosni i Hecegovini

"Uvjeren sam da nas ovo neće pokolebati da nastavimo angažman u borbi protiv ove terorističke grupe. Mogu samo reći da drugog puta osim borbe protiv terorizma nema. Ako im se sada popusti mogli bismo imati nesagledive posljedice", kazao je Igor Crnadak ministar vanjskih poslova BiH.

9.41 - Stručnjaci pošašnjavaju - gotovo je nemoguće 100 posto potvrditi ubojstvo taoca. Tekst pročitajte OVDJE.

8:46 - 'Želim vjerovati i nadam se da je moj Tomislav još uvijek živ. Nada umire posljednja', kazala je u srijedu za agenciju AFP supruga Tomislava Salopeka Nataša. Tekst pročitajte OVDJE.

08:34 - CGG, tvrtka u kojoj je bio zaposlen Tomislav Salopek, rekla je da bi se mogla povući iz Egipta. Glasnogovornik Christophe Barnini rekao je za BBC da je tvrtka u pregovorima s klijentima 'o razini rizika koji su spremni poduzeti i koji je tvrtka spremna poduzeti'. Barnini je odbio komentirati detalje o otmici Tomislava Salopeka, ali je poručio da je tvrtka otada povećala sigurnosne mjere.

Objavljena informacija nad kojoj se strepilo od 5. kolovoza

Islamska država (IS), njezin egipatski ogranak, objavila je u srijedu informaciju nad kojom je Hrvatska strepila od 5. kolovoza – Tomislav Salopek, 31-godišnji Hrvat koji je u Egiptu radio za francusku tvrtku je smaknut.

Teroristički 'modus operandi' isti je kao i u prethodnim slučajevima kada su objavljene video snimke na kojima IS prijeti svojim taocima – dekapitacija. Ipak, formalne i službene potvrde da se na fotografijama koje je na Twitteru objavio IS nalazi upravo Tomislav Salopek i dalje nema.

Nakon objave koja je duboko potresla hrvatsku javnost, premijer Zoran Milanović prekinuo je godišnji odmor kako bi se obratio naciji. Kazao je kako ne može sa stopostotnom sigurnošću potvrditi vijest o usmrćivanju Tomislava Salopeka i poručio: 'Nećemo prestati tražiti, kopati do zadnjeg trenutka, dok god postoji tračak nade.'

'U suradnji smo s onima s kojima smo cijelo vrijeme u kontaktu, a to su agencije, službe nam prijateljskih država. Bojim se da se dogodilo po prvi puta hrvatskom građaninu ono što se nažalost događa građanima drugih država', rekao je Milanović i ujedno pozvao građane Hrvatske da ne putuju u zemlje u kojima postoji teroristička opasnost.

No, ono što je sada najvažnije je utvrditi nalazi li se na fotografijama Islamske države Tomislav Salopek kako teroristi tvrde. Egipatski i hrvatski stručnjaci sve rade ne bi li utvrdili njihovu autentičnost.

 ISIS tvrdi: 'Pogubili smo Tomislava Salopeka'. Traže se dokazi, provjerava se i pijesak na fotografijama

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također se jučer obratila javnosti i poručila da će se 'pokušaji spašavanja Tomislava Salopeka nastaviti dokle godi ima ijednog tračka mogućnosti da je živ'.

U taj 'tračak nade' pogotovo se uzdaju u Vrpolju, Salopekovom rodnom mjestu u kojem živi njegova obitelj i u kojem ne žele vjerovati da njihovog sina, muža, oca, prijatelja i susjeda više nema.

Tomislav Salopek otet je 22. srpnja u Kairu dok je sa službenim vozačem išao na posao, a 5. kolovoza objavljen je video u kojem čita prijetnju islamista – ukoliko Egipat ne oslobodi muslimanke koje se nalaze u njegovim zatvorima, on će biti ubijen. Rok je istekao prošlog petka u 17.30 sati.

Uz fotografiju koju su islamisti objavili na Twitteru stoji i poruka na arapskom - 'Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok'.

Francuski ministar: Izražavamo solidarnost s hrvatskom vladom, narodom i obitelji

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u srijedu navečer izrazio je solidarnost s hrvatskom vladom i narodom te obitelji Tomislava Salopeka nakon što je Islamska država objavila da je smaknula otetog Hrvata.

"Užasnut sam vijestima da je teroristička skupina objavila da je smaknula hrvatskog taoca. Ukoliko se potvrdi to prezira vrijedno umorstvo još će se jednom potvrditi kukavička i barbarska priroda te terorističke organizacije. Izražavam solidarnost s hrvatskom vladom i narodom kao i obitelji gospodina Salopeka", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici francuskog ministastva vanjskih poslova.

"Francuska osuđuje sve oblike terorizma i stoji uz Hrvatsku i Egipat u borbi protiv te pošasti", dodaje se.

Salopek je u Egiptu radio za francusku tvrtku.

U Kairu je jedna od najprestižnijih sunitskih institucija Al-Azhar osudila "sotonsko djelo koje nema nikakve veze s bilo kojom vjerom", prenosi francuska agencija AFP. (Hina/N.C.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene