Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret izborima

IZBORNI RAZGOVORI Pusić i Kovač jedan drugome dijelili komplimente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počevši od danas, a ususret izborima, Mislav Bago će u Dnevniku Nove TV ugostiti predstavnike dva najveća politička bloka. U Izbornim razgovorima sugovornici će odgovarati na pitanja po tematskim cjelinama. Današnja tema Izbornih razgovora - vanjska politika.

Vesna Pusić, predstavnica Narodne koalicije i Miro Kovač, predstavnik Hrvatske demokratske zajednice, našli su se u izbornim razgovorima s Mislavom Bagom.

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Što vam je prvi vanjskopolitički prioritet?

Pusić: 'Stabilnost u neposrednom okruženju, zemlje s kojima graničimo i gospodarska diplomacija'

Kovač: 'Snažna Hrvatska u EU i NATO savezu, Hrvatska koja će znati što hoće i što mora učiniti u svojem susjedstvu. I Hrvatska koja će biti sa svojom diplomacijom u službi oporavka gospodarstva'.

U tim planovima koja je najvažnija država partner Hrvatskoj?

Kovač: 'Bosna i Hercegovina jer tamo žive Hrvati koji su ustavotvoran narod i moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo BiH privukli prema Europskoj uniji'.

Pusić: 'Gospodarski su naši najjači partneri iz neposrednog okruženja Italija i Austrija. Energetski je naravno, cijeli potez Mađarska - Poljska, a što se stabilnosti regije tiče, gdje mi možemo imati neki utjecaj to su naravno, naši neposredni susjedi s kojima imamo granicu. Dakle, Srbija, BiH, Crna Gora, ovi koji nisu članice EU'.

Počnimo onda sa Srbijom. Znamo za taj čuveni 'mini Haag zakon'. Kako bi vi riješili problem sa Srbijom?

Pusić: 'Što se tiče tog zakona njegov glavni problem je da predviđa regionalnu jurisdikciju, što je jedinstveni slučaj. Postoji kod mnogih zemalja univerzalna jurisdikcija. Dakle, sjećate se da je Velika Britanija sudila čileanskom diktatoru Pinocheu. Dakle, postoji koncept univerzalne jurisdikcije, ali regionalne ne. Kad smo sad već došli tu do kud smo došli... Moje je mišljenje uvijek bilo da sve što mi vidimo vide i druge članice EU i da smo tu trebali naći partnere unutar EU koji bi zauzeli jedan drugačiji stav. U ovom trenutku, mislim da tijekom pregovora treba postići da se taj zakon stavi Ad acta. To naravno, Srbiju ne priječi da proglasi univerzalnu jurisdikciju, ali to je onda jedna druga situacija'.

Kovač: 'Što se tiče Srbije, stvari su vrlo jednostavne. Mi smo, kada smo preuzeli odgovornost za državu, za Vladu, krajem siječnja, zatekli stanje takvo da ništa nije bilo ugrađeno mjere za otvaranja, u tim pregovorima između Hrvatske, EU i Srbije. Mi smo sve ono što je za Hrvatsku važno ugradili sada u tzv. prijelazna mjerila, to su kriteriji koji se moraju ispuniti. Srbija će morati, u sklopu pregovora s EU, promijeniti svoj zakon jer je jasno definirano da mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u svojem zakonu. To je velik uspjeh ove hrvatske Vlade i mi ćemo nadzirati provođenje tih obveza koje Srbija ima, u sklopu jednog povjerenstva hrvatske Vlade. Znači, mi smo uspjeli nametnuti svoj stav članicama EU, to su sad kriteriji svih nas u sklopu EU. Srbija će tu morati pokazati vjerodostojnost. Ako to ne uspije napraviti neće moći ići prema EU'.

'Stavljanje tog uvjeta za otvaranje tog poglavlja nije bilo pametno jer se pokazalo da se na tome nije moglo ostati. Na Hrvatsku je izvršen pritisak, odnosno na ovu Vladu i diplomaciju je izvršen pritisak i morali su od toga odustati. Dakle, ne počinji nešto što ne možeš završiti. Sad se to više neće moći koristiti, trebalo je raditi drugačije, ali u ovoj situaciji imamo proces samog pregovaranja o Poglavlju - pravosuđe i temeljna prava, unutar kojeg će se to trebati riješiti. Ali to nije vanjska politika, to je unutarnja politika. I to je cijeli problem. Hrvatska je u ovom razdoblju stvari koje su de facto obraćanje unutarnjem auditoriju radila na vanjskom planu i zato smo u ovako lošoj situaciji', replicirala mu je Pusić.

'Ja moram zaista izraziti čuđenje što gđa. Pusić nije pratila kako to sve skupa funkcionira. Naime, u čemu je stvar. Jedna Njemačka, zajedno s Velikom Britanijom je blokirala Srbiju na putu u EU jer nije surađivala s Prištinom. Mi smo vrlo jasno ugradili u pregovarački proces kriterij da Srbija taj zakon mora promijeniti. Mi smo isto tako ugradili da Srbija mora omogućiti žrtvama rata pristup pravosuđu i omogućiti odštetu. Napravili smo veliku stvar, bez tih pomaka u tom procesu Srbija neće moći napredovati. Kada su Njemačka i Velika Britanije blokirale Srbiju dvije godine tada je naša diplomacija s gđom. Pusić, tražiti da se to ugradi, no ona to nije učinila. Mi smo to ispravili. Postoji dokument koji se može provjeriti', rekao je Kovač. 

Tko je u ovom trenutku unutar EU Hrvatskoj saveznik? Konkretno.

Kovač: 'Sve zemlje EU'.

Pusić: 'Zavisi o temama, ali za nas su naravno važni saveznici najveće zemlje EU - Njemačka, Francuska, Italija. Trebali bi pojačati suradnju i sa Španjolskom, a imamo pitanje i istočnoeuropskih, novih članica koje su na žalost sve politički u jednoj posebnoj situaciji. I zapravo, tu je važno da se Hrvatska sama iščupa iz te zaista retrogradne političke situacije u koju je na žalost upalo puno zemalja istočne Europe'.

Je li Hrvatska sigurna zemlja, kad gledamo što se događa u okruženju?

Pusić: 'Hrvatska je sigurna zemlja, naročito kad gledamo što se događa u svijetu, ali mislim da je na tom planu jedna sasvim nova situacija i moramo razviti novi pristup s obzirom da terorizam ne poznaje granice'.

Kovač: 'Hrvatska je sigurna zemlja, ima efikasan sustav. Međutim, moramo isto tako usvojiti novu strategiju nacionalne sigurnosti, imamo staru iz 2002. godine. Bivša Vlada je to htjela pokrenuti već 2012. godine, nije u tome uspjela. Mi ćemo sad s time krenuti nakon izbora 11. rujna'.

Ako će naši saveznici tražiti primjerice, da se više angažiramo u borbi protiv ISIL-a, hoće li se Hrvatska angažirati više, ili će biti sa strane?

Kovač: 'Hrvatska je članica NATO saveza, članica EU. Hrvatska će se naravno, više angažirati'.

Pusić: 'Hrvatska je dio anti ISIL-ovske koalicije. Mi smo ušli u koaliciju protiv ISIL-a i unutar toga se i angažiramo. Možda se o tome toliko ne priča i ne znam u ovih par mjeseci, ali svakako ćemo nakon izbora nastaviti sve što smo radili do prošle jeseni'.

Imamo spor Turska - EU. Turska najavljuje zatvaranje granica i milijuni migranata bi mogli krenuti prema Europi. Neke zemlje već govore - mi ćemo svoje granice zatvoriti. Hoće li Hrvatska zatvarati granice ili propuštati migrante?

Pusić: 'Za to treba zajednička europska politika. Pokazalo se koliko je bilo štetno da te politike nema. Naročito zato što većina migranata hoće u Njemačku. Moramo koordinirati s cijelom rutom koja je od Grčke do Njemačke. Moje je mišljenje da je u ovom slučaju migranata njemačka kancelarka Merkel zapravo po prvi puta pokazala u punom svjetlu liderice, da je vodila dobru politiku i u tom smislu i našu politiku, s obzirom da se nalazimo na zajedničkoj ruti, treba koordinirati'.

Kovač: 'Ova Vlada je tu jako dobro surađivala s Austrijom, Slovenijom, Srbijom i Makedonijom. Ono što je vrlo važno, da smo isto tako omogućili da vojska može pomagati hrvatskoj policiji na čuvanju granica. To imaju i druge zemlje. Nažalost, oporba je bila protiv toga. Ali, naravno da svi u EU moramo zajedno raditi na licu mjesta - moramo raditi u Siriji, u zemljama gdje imamo krize, tamo pomagati, tako brinuti i skrbiti o sigurnosti izbjeglica i prognanika i manje razmišljati o tome da ih smještamo u Hrvatskoj i EU'.

Na kraju, što ili tko je u ovom trenutku broj 1 po pitanju ugrožavanja hrvatske nacionalne sigurnosti?

Kovač: 'Islamski terorizam. Konkretno, u susjedstvu imamo one koji su se vratiti s bojišta u Siriji, dragovoljce. Imamo ih i u južnoj Srbiji i na Kosovu. To moramo motriti zajedno s kolegama iz EU i s kolegama iz tih zemalja. Motriti procese i ne dopustiti da se taj proces širi prema Hrvatskoj'.

Pusić: 'Svakako ISIL, terorizam koji je ovdje u susjedstvu i ja bih rekla, desničarski ekstremizam unutar Hrvatske. To je za našu nacionalnu sigurnost apsolutno pogubno, za naš ugled i saveznike apsolutno pogubno. Dakle, to je jedna tema s kojom se moramo suočiti. Bilo kakvi pokušaji ekstremizma u hrvatskoj politici apsolutno narušava našu nacionalnu sigurnost'.

Koju je najbolju osobinu kao šef diplomacije imao gospodin Miro Kovač?

Pusić: 'Ja bih rekla poznavanje cijelog niza ljudi u europskim strukturama s obzirom sa svoju dugu diplomatsku karijeru'.

Gospodine Kovač, najbolje karakteristike koje je kao šefica diplomacije imala gđa. Pusić?

Kovač: 'Iskusna političarka, sveučilišna profesorica, gospođa, dama...'.

Bi li mogla kao veleposlanica predstavljati Hrvatsku u nekoj velikoj zemlji?

'Mislim da je to deplasirano pitanje. Mislim da to gospođa Pusić uopće ne bi htjela biti'.

Pusić, isto pitanje, bi li Kovač mogao opet?

'Sigurno, već je pokazao da može i ja sam mu zapravo i ponudila, nakon što se vratio iz Njemačke, da ponovno radi kao veleposlanik, ali u ovom trenutku i on i ja smatramo da idemo na pobjedu'.

Oboje idete na Zrinjevac?

Kovač: 'Idemo na pobjedu, imamo odličan tim, odličan program, pobjedit ćemo'.

Pusić: 'Ja mislim da je HDZ pokazao šta može u zadnjih nekoliko mjeseci Vlade. Tko to želi neka glasa, tko se iz toga želi iščupati neka ne glasa za njih nego za nas'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene