Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put dokazano

Senzacionalno otkriće hrvatskog znanstvenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajedno s timom međunarodnih genetičara Tomislav Domazet Lošo došao je do izuzetno važnog otkrića u istraživanju tumora.

Hrvatski genetičari otvorili su novo poglavlje u istraživanju tumornih bolesti. S Instituta Ruđer Bošković pohvalili su se otkrićem svjetski poznatog genetičara Tomislava Domazeta - Loše. Zajedno s timom međunarodnih genetičara prvi je put uspio dokazati da tumori postoje i kod primitivnih životinja. Veliko otkriće za čovjeka - jer tek ćemo sada moći dobiti odgovor kako se boriti protiv tumora, tvrdi Domazet - Lošo.

Pročitajte i ovo Međunarodni Dan žena - 2 rezultati istraživanja Postoji li rodna neravnopravnost u Hrvatskoj i gdje stojimo u odnosu na druge zemlje? Ilustracija Istraživanje Svaki peti radnik osjeća se diskriminiranim: Što rade poslodavci?

Hrvatski znanstvenik otkrio je o tumoru ono što nitko do sada nije.

'I sada znamo zašto nije lako dobiti rat protiv tumora - jer smo gledali tamo gdje ne treba. Ali sada znamo. Primitivne životinje razvijaju tumore isto kao i ljudi', kaže Domazet Lošo.

Ako pušite - ovo pročitajte!

Zajedno sa svojim timom pronašao je hidru - mali jednostavni organizam koji nosi tumor i gene raka.

'Mi dolazimo da samog izvorišta toga zla i tih bolesti', kaže hrvatski znanstvenik.

Zla koje seže 600 milijuna godina u prošlost i neće ga biti lako iskorijeniti. Ipak ovo otkriće dobar je temelj za daljnja istraživanja.

'Ako razumijemo pratumore onda možemo iskoristiti to znanje da izazovemo tumore u kontekstima koji su nama povoljni', objašnjava znanstvenik.

Velik znanstveni izazov. U posljednjih 40 godina u istraživanja tumorskih bolesti uloženo je više od 500 milijardi dolara.

'Bez obzira na sve ipak se tumori danas tretiraju na drugačiji način nego prije 20 godina, preživljenje je veće, međutim možda moramo promijeniti pogled na tumore i gledati sve s nekog drugog aspekta', objašnjava Đurđica Ugarković s Instituta Ruđer Bošković.

Znanstvenici mapirali mutacije odgovorne za većinu tumora

Pa možda u bliskoj budućnosti i pronaći lijek za rak, nada se Domazet - Lošo.

'U onom trenutku kad se pomakne fokus sa miševa i kad se stavi na jednostavne organizme kao što su hidre i spužve bit ćemo na dobrom putu i onda bi tek mogli doći do konkretnih odgovora', rekao je Domazet-Lošo.

Ovo sjajno otkriće još je jedan pokazatelj izvrsnosti hrvatskih znanstvenika, o kojem danas piše i prestižni znanstveni časopis Nature Communications.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene