Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo obrane ponovno je na velikim mukama. Izvješće državne revizije za 2011. pokazuje da stanje u vojsci nije nimalo sjajno. Veliki vojni poslovi dogovarani su mimo natječaja, informatičari ih napuštaju, a ni sami ne znaju čime sve raspolažu.


Možda i rade vrhunski vojnički grah, ali način na koji su ga nabavljali, državnim  je revizorima sporan. Velike i milijunske nabave, poput prehrane, u izvješću za 2011. godinu vojna su tajna. No, ne i zaključak. Ministarstvo obrane opet se 'poskliznulo' na istom terenu.

'Nepravilnosti i propusti koji se odnose na računovodstveno poslovanje i na postupke javne nabave', kazao je Jozo Serdarušić, zamjenik glavnog državnog revizora.

Vezani članci Domovinski pokret Državna revizija imala je posla: Troškovi bez računa, putovanja bez putnih naloga... Miroslav Škoro održao govor u stožeru Domovinskog pokreta Revizija pokazala niz nepravilnosti u poslovanju Domovinskog pokreta: Od nabavke vina i CD-a do uređenja prostora

Za porazne nalaze prozvani nude opravdanje.' Ministarstvo obrane, nažalost, vuče posljedice svojih poslovanja iz prethodnih godina. Mislim da se krećemo u dobrom pravcu', kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

>> Vojni avioni i helikopteri lani sudjelovali u 1.330 akcija spašavanja

No, nisu poslušali većinu preporuka, kojima su pogreške morali ispraviti. Pod povećalom su ostali vojni poslovi dogovarani mimo zakona, usmeno i samo preko narudžbenica. 'Onda ja ne znam kako je to poboljšanje situacije, Zato i kažem da je izvješće politički korektno napravljeno', kazao je Vlatko Cvrtila, član Odbora za obranu.

Iako je to pitanje od nacionalne važnosti - zemlja, članica NATO-a u ostavštini ima i loš informatički sustav. Koriste nekoliko nepovezanih i zastarjelih sustava.' To vam definitivno moram reći. MORH ima problema s informatičarima. Državna uprava nije atraktivna za tu vrstu zanimanja i svi pokušavaju otići ondje gdje su plaćeni više', kazala je Tafra.

Da s broda, koji zbog besparice tone, stručnjaci ne bježe, možda bi netko konačno popisao i sve nekretnine u vojnom vlasništvu, vrijedne milijarde kuna.' Ako sam ja to dobro shvatio, onda je to vrlo poražavajuća situacija', kazuao je Petar Baranović, član Odbora za obranu.

Stanovi, garaže, poslovni prostori, ali i milijuni kvadrata vojnih objekata na atraktivnim lokacijama. Umjesto da zarađuju na njihovoj prodaji, oni i dalje ne znaju čime sve raspolažu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju