Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ministarstvu obrane prebrojali su sve akcije spašavanja koje su svojim zračnim snagama proveli protekle godine. Ukupno je bilo 1.330 letova.


Helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) tijekom 2012. godine hitnim medicinskim letovima prevezeno je ukupno 470 pacijenata te pet organa za transplantaciju. Ukupno je bilo 1.330 letova i to transportnim helikopterima tipa Mi-8 MTV, Mi-17 1 VA i Mi-171 Sh, priopćilo je danas Ministarstvo obrane RH (MORH).

Vezani članci Branislav Danevski i Boris Radolović Detalji spašavanja posade sa prevrnute jedrilice: ''Sada me hvata panika, ali u tom trenutku razmišljao sam o tome da spasim život'' Spašavanje kod Pule Drama kod Pule: Iz prevrnute jedrilice spašeno pet osoba, dvoje zarobljenih u trupu broda spašavali ronioci

>> Ugrozili su svoje živote kako bi spasili tuđe!

Posade helikoptera 91. i 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u medicinskim intervencijama prevoženja ozlijeđenih ili oboljelih osoba, domaćeg stanovništva te inozemnih turista s otoka, ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama, prijevozu novorođenčadi, trudnica, žene otrovane pesticidima i drugoga.

U akcijama hitnog prevoženja bolesnika i unesrećenih osoba tijekom 637 sati naleta, prevezena su i 967 pratitelja i medicinskih timova.

Najveći broj prijevoza pacijenata hitnim zračnim medicinskim prijevozom zabilježen s otoka srednje Dalmacije tijekom ljetnih mjeseci, od lipnja do rujna. Prosječno mjesečno bilo je prevoženo oko 60 pacijenata, a najveći broj zahtjeva, ukupno 192, realiziran je na području Splitsko-dalmatinske županije.

Hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a u 2012. godini od ukupno zaprimljenih 415 zahtjeva, realizirano ih je 405.

Deset zahtjeva nije realizirano zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ili otkazivanja zahtjeva. U normalnim meteorološkim uvjetima od dobivanja poziva do polijetanja helikoptera HRZ i PZO-a prođe 10 do 15 minuta, ističe MORH.

Osim hitnog medicinskog prijevoza posade zrakoplova HRZ-a i PZO-a tijekom 2012. godine sudjelovale su i u 20 akcija traganja i spašavanja, zrakoplovima PC-9, Bell-206B te helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 Sh. Traganje i spašavanje provođeno je u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju