Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne mogu se složiti

Veliki problemi za MUP - Dizajneri novih registarskih pločica odustali od suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dizajnerski tim predvođen Nikolom Đurekom, čiji je dizajn novih registarskih pločica odabran na natječaju MUP-a odustao je od cijelog projekta

Ocjenjivali su kreativnost, strukturu, profesionalnost, primjenjivost, orignalnost i suvremenu artikulaciju te odabrali najbolje rješenje kojeg je ponudio dizajnerski tim predvođen Nikolom Đurekom. Nakon mjeseci razmišljanja, odabran je novi izgled hrvatskih registarskih oznaka. A onda su počeli problemi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo odgovora Svi se pitaju hoće li sad morati mijenjati registarske tablice Slika nije dostupna Kina: Tablice s promjenjivim brojevima spašavaju vozače

Zbog prozivki oporbenog HDZ-a, MUP je na koncu odustao od novog dizajna koji je uključivao crveni i plavi kvadratić na mjestu gdje se do sada nalazio hrvatski grb i odlučio da će na novim registarskim pločicama ipak hrvatski grb ostati.

I u svijetu šokirani odlukom MUP-a o registarskim tablicama

No problemi po tablice nisu stali na tome. Kako doznajemo, dizajnerski tim predvođen Nikolom Đurekom, čiji je dizajn novih registarskih pločica odabran na natječaju MUP-a odustao je od cijelog projekta i zabranio Ministarstvu unutarnjih poslova da koristi i mijenja njihovo rješenje.

Unatoč neodobravanju dizajnerske struke koja je podržala prosvjed Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) protiv odluke kojom je Ministarstvo unutarnjih poslova nakon završenog natječaja za nove registarske pločice promijenilo izgled izabranog rješenja, ministar Ostojić očito je smatrao da neće biti nikakvih problema, te da će s dizajnerima koji su osmislili koncept novih tablica, lako na kraj.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kažu kako ne raspolažu nikakvim informacijama o ovoj odluci pobjedniččkog tima.

"Obavještavamo Vas da Ministarstvo unutarnjih poslova nema novih informacija za javnost vezanih za nove registarske pločice", kratko su nam odgovorili.

Svjetski savjet dizajna napomenuo je ranije da je MUP prije raspisivanja natječaja trebao uspostaviti jasne kriterije, uključujući i istraživanje javnog mijenja ako je bilo potrebno, uključiti struku već u fazi izrade tih kriterija, te na temelju toga dizajnerima dati jasan projektni zadatak s obaveznim elementima.

Nove registarske pločice samo za one koji ih žele mijenjati

Upravo zbog nejasnog opisa zadatka dizajnerski tim je ponudio nekoliko mogućih rješenja od kojih je jedan uključivao grb. Đurekov tim do prije desetak dana vodio je pregovore s MUP-om ne bi li pronašli rješenje.

Nakon dugotrajnih pregovora, tim dizajnera odlučio je istupiti iz cijele priče oko registracijskih oznaka jer su u MUP-u imali različite zahtjeve na koje oni nisu htjeli pristati.

Kako stvari stoje, nove tablice nećemo imati tako brzo jer ostali odabrani dizajni ne odgovaraju zahtjevu MUP-a. Prvonagrađeni Đurekov tim odustao je od suradnje, drugonagrađeni rad Borisa i Igora Ljubičića, također je bio bez grba, a sadržavao je dva crvena i jedan plavi kvadratić s desne strane. Trećenagrađena ideja koju je predstavio riječki arhitekt Gordan Resan, s pet crvenih kvadratića s desne strane, također ne udovoljava zahtjevima jer nema grb.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene