Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

49.000

VELIKA NEZAPOSLENOST: Splitsko-dalmatinska županija rekorder

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezaposlenost je problem u cijeloj zemlji, a najveći apsolutni broj nezaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedan od glavnih problema u Hrvatskoj je nezaposlenost. U evidenciji Zavoda za zapošljavanje je više od 365 tisuća nezaposlenih. Najveći apsolutni broj nezaposlenih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, oko 49 tisuća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova sjednica za 30 dana Drama u Splitsko-dalmatinskoj županiji: Blaženko Boban i HDZ nemaju većinu u Županijskoj skupštini Splitska riva - 2 NASTAVAK MJERA Splitsko-dalmatinska županija za još tjedan dana produžila online nastavu za većinu učenika, stigle i preporuke nadbiskupije za pričesti i krizme

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u zimskim mjesecima posebice raste nezaposlenost jer nema zaposlenih u sezonskim poslovima u turizmu, koji preko ljeta ublaže ove brojke. No, svi su svjesni kako je problem velik jer jednostavno nema radnih mjesta, nema proizvodnje. U Udruzi nezaposlenih kažu da oni stoga pokušavaju pomoći nezaposlenima da iskoriste mjere samozapošljavanja. Čelni ljudi Županije  kažu da ono što oni mogu napraviti i što tvrde da rade jeste - poticanje gospodarstva i investicija stvarajući uvjete.

VIDEO PAD U DEPRESIJU: Broj nezaposlenih premašio 360.000

Među desecima tisuća nezaposlenih koji traže posao na splitskoj burzi rada je i Marijana Bešker.  "Nezaposlena sam, sad će bit godinu dana i s obzirom da se manje više dijele otkazi teško je naći baš u toj struci", kaže Marijana. Po struci je trgovac s dugogodišnjim radnim iskustvom, ali novo zaposlenje nikako da nađe, već je kaže obeshrabrena."Višak radne snage, ne može se primit, valjda treba biti mlađi ili što li ja znam", kaže.

Oko samozapošljavanja treba pomagati

Nezaposlenima poput nje da si sami pomognu pomaže Udruga nezaposlenih.
"Nekoliko njih se odlučilo, odvažilo mogu reći, uzeli su ove poticaje za samozapošljavanje, treba ih pratit i pomagat jer nije to samo uzmi taj poticaj i sad radi", kaže Jasmina Lemo iz Udruge nezaposleni splitsko-dalmatinske županije.

Potencijali su veliki i za ruralni razvoj. "Mi imamo sami članova koji imaju svoja gospodarstva, međutim oni nemaju sredstava za to pokrenuti niti projekt, pa sam jedan elaborat košta tisuću i pol eura", rekla je Lemo.

Neugodna procjena Economista: U Hrvatskoj visoki rizik od društvenih nemira 2014.

Županija je svjesna problema koji smatra mogu rješavati samo poticanjem gospodarstva. "Splitsko-dalmatinska županija je konstituirala novi proračun, donijela izmjene i dopune prostornog plana gdje smo otvorili niz tema za investirati, uveli smo fond za strateške investicije, pokušavamo skratit vrijeme donošenja odluka i vrijeme donošenja mjera i programa, odnosno skratit vrijeme donošenja građevinskih dozvola i upravnih procedura", rekao nam je Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije.

Namjeravaju više svog novca trošiti na investicije i gospodarstvo, a manje na socijalu. Imaju i svoje projekte. "Fond za strateške investicije obuhvaća upravo paket od 10 luka u tijeku 2014. ćemo ishodit građevinske dozvole, financijska konstrukcija je osigurana u dobrom dijelu, uvodimo fond za razvoj Lećevice", objasnio je Šošić.

Smatraju da će jedino poticanjem investicija smanjiti gužvu na zavodu za zapošljavanje.

Za borbu dobri i fondovi EU

Jedno od mogućih sredstva za borbu protiv nezaposlenosti su i fondovi Europske unije. I na tome se treba raditi, iskoristiti što više ta sredstva. To su prije svega sredstva iz Europskog socijalnog fonda namijenjena upravo za borbu protiv nezaposlenosti, a EU je uvela i nove mjere za poticanje zapošljavanja mladih. Sve mogućnosti naravno Hrvatska ne smije propustiti što bolje iskoristiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene