Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izdašna stipendija

Velika navala na program Erasmus: Svi žele u studentsku razmjenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više mladih Hrvata svoje studentske dane želi iskoristiti i studiranjem na europskim sveučilištima. Program studentske razmjene Erasmus to im i omogućuje. U tri godine broj sudionika iz Hrvatske povećao se za pet puta!

Dovoljno blizu, ali ipak dovoljno daleko. Po dozu novog iskustva Sandra je otišla u Ljubljanu. 'Mislim da sam to definitivno i dobila, zajedno sa stotinjak novih prijatelja', kaže nam.

Pročitajte i ovo EU, mladi i obrazovanje - 3 10 godina članstva Što je Europska unija donijela mladima? Euri im i nisu baš sjeli, a muči ih i još jedan problem Provjereno: Siniša Matijević - 5 Donosi Provjereno Vjerovao je u sebe od malih nogu, a razgovor s njom promijenio mu je život: "Najveća želja mi je da ovo ne propadne"

Po rastu broja studenata koji znanje, novu kulturu, jezik traže u Europi, Hrvatska je na prvom mjestu. I Josip i Maja razmišljaju o Erasmusu. 'Austrija me najviše privlači, nije toliko daleko, a znam njemački pa bi se to dalo uklopiti', govori Maja. 'Da upoznam nove ljude, a Poljska je jeftinija od zemalja zapadne Europe', dodaje Josip.

>> Kaos s iksicama u Splitu: 'Bio sam gladan, a ono neće, ispalio sam!'

Petra, studentica polonistike i lingvistike, iskustvo donosi upravo iz Poljske. 'Misilm da je odlično to što tu dobivam teoriju, a tamo sam naučila praktične stvari i onda se to može dobro povezati.' Povezala se i s Alicijom, Poljakinjom na Hrvatskim studijima. 'Ja sam htjela naučiti neki drugi strani jezik, a Hrvatska je jako lijepa. Ovdje je toplo, u Poljskoj jako hladno, zbog toga sam došla ovdje', kaže Alicia.

'Učim hrvatski, trebam govoriti hrvatski, ne govorim puno, nije dosta, ali...', kaže nam Sergio iz Španjolske. U godinu dana broj studenata koji za razmjenu odabiru našu zemlju se udvostručio. 'Tu sam već dva mjeseca i ostat ću još devet. Jako sam uzbuđen. Kad završim studij u Španjolskoj, vjerojatno ću se vratiti ovdje i pokušati naći posao', dodaje Sergio.

U brojkama, Erasmus izgleda ovako - razmjena traje od 3 do 12 mjeseci, sudjeluje više od 250 europskih fakulteta. Stipendija za ovu akademsku godinu iznosi 400 eura.

'Ono što je važno za studente je da se obrate matičnom sveučilištu, obično su to uredi za međunarodnu suradnju, i provjere koji su rokovi i uvjeti za prijavu', savjetuje ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU Tina Šarić.

Europa je sebi postavila cilj, u 2013. izbrojiti 3-milijuntog studenta koji sudjeluje u Erasmusu. A čini se kako će ga i ostvariti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene