Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Splitske studente posljednjih dana ljute menze. Mnogi ostaju gladni jer im iksice ne prolaze na blagajnama u kojima nema dovoljno novca.


Iksice ne prolaze, gužva je u menzi splitskog FESB-a. Da bi iksica prošla na blagajni studentskog restorana na njoj mora biti novca. A studentima koji na fakultetu još nisu evidentirani da su upisali godinu nije aktivirana ni iksica. Zbog blokirane kartice, proteklih dana mnogi su ostajali bez ručka.

'Bio sam gladan, a ono neće, ispalio sam, čekali smo red 45 minuta u menzi i ne prolazi', kaže Duje sa splitskog Pravnog fakulteta.

>> Vapaj splitskih studenata: 'Koja Bolonja? 'Oćemo Bolognese'

S iksicom čitav ručak je svega 20-ak kuna. Studentski džeparac za pravu cijenu ručka nema. Problem je ozbiljan onima kojima je roditeljski dom dalje od Splita. Damir iz Livna u BiH snalazio se za hranu zadnjih desetak dana. 'Pa pobjegao kući, što ću, nema hrane, smršavit ću', rekao je. Srećom, njihov Pravni fakultet je iksice manje više osposobio. No, FESB, recimo, ima više od 2.700 studenata, treba sve to upisati, pa ima još onih čije kartice ne prolaze do umaka, pirea, pohanog mesa i kolača.

Dekan FESB-a ističe da su u Splitu ispitni rokovi do kasno pa i popis studenata koji su sve položili i upisuju godinu bude sačinjen kasnije. A obaveza prijava za iksice je ove godine uranila 15 dana. Kažu, upisuju studente što brže mogu. 'Trudimo se maksimalno koliko možemo', kaže dekan FESB-a Srđan Podrug.

Očekuju dovršetak upisa do kraja mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook