Više od 20 osoba i desetak tvrtki našlo se na udaru akcije koju zbog fiktivnih poslova zajednički provode Uskok, policija i tzv. porezni Uskok, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.


Prema prvim neslužbenim informacijama istražuje se izvlačenje novca preko fiktivnih računa, čime je počinjena "šteta" od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Izvlačili novac iz više tvrtki

Vezani članci Dragan Kovačević Dragan Kovačević: ''Magistar Plenković je rekao doktoru Ćoriću da se ide s Memorandumom. Time je zatvorena rafinerija u Sisku'' Madina Hussiny USKOK potvrdio: Ponovo istražuju pogibiju malene Madine

Još traju ispitivanja, s obzirom na velik broj uhićenih, sve dulje traje. Tereti ih se, kako neslužbeno doznajemo, za zločinačko udruživanje. Riječ je o vrlo dobro organiziranom izvlačenju novca iz više tvrtki, među kojima ima i onih velikih.

Kako doznajemo, nije riječ o imenima ili poduzetnicima koji su poznati široj javnosti. Sumnja se da su osumnjičenici organizirali tako da su kroz fitkivno poslovanje iz nekoliko tvrtki izvlačili novac koji su ili međusobno dijelili ili koristili za poslovanje svojih tvrtki. Tako su pribavili sebi i tvrtkama više od 50 milijuna kuna.

Akcija je pokrenuta nakon kaznene prijave poreznog uskoka koji je razotkrio lanac prijevare. U lanac je, kako sumnjaju, bila uključena 21 osoba, ali osmero ih je činilo mozak cijele oparacije.

Očekuje se da će tijekom četvrtka i Uskok službeno priopćiti razloge uhićenja i pokretanje istrage, a prema riječima odvjetnika uhićenih, očekuje se i da će za njih tražiti istražni zatvor kako ne bi remetili tijek istrage.

Podijelili gotovo 50 milijuna kuna

U srijedu prijepodne uhićeno je više osoba, pretraživani su domovi i poslovni prostori osumnjičenika koji bi tijekom dana, kako se doznaje, trebali biti dovedeni na ispitivanje.

U posljednjoj antikoprupcijskoj akciji u kojoj se na meti istražitelja zbog izvlačenja novca fiktivnim računima našla 21 osoba i desetak tvrtki osumnjičeni su navodno podijelili gotovo 50 milijuna kuna, a ključnu ulogu u njihovu otkrivanju odigrao je tzv. porezni Uskok, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbeno se doznaje da je temelj "zločinačke organizacije" tvorilo osam odgovornih osoba u više tvrtki. Oni su navodno nalazili osobe iz drugih poduzeća koji su bili spremni poslovati preko fiktivnih računa.

Manji dio novca koji je na taj način 'zarađen' potom su koristili za poslovanje svojih tvrtke, dok su veći dio podizali i međusobno podijelili.

Neslužbeno se doznaje da je u rukama osumnjičenih ostalo gotovo 50 milijuna kuna, dok je ukupna tzv. nepripadna dobit još veća.

Osumnjičenici bi u poslijepodnevnim satima trebali biti dovedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici. (Hina)
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju