Ilustracija
Ilustracija Foto: Josip Regovic/Pixsell

U petak 11. studenoga obilježava se Martinje – narodni običaj krštenja mošta. Policija zbog toga na cestama očekuje veći broj sudionika koji su pili alkohol. Tim povodom tijekom petka, subote i nedjelje provest će veliku akciju u prometu.


Policija je u više županija najavila veliku akciju tijekom petka, subote i nedjelje. Razlog tome je narodni običaj krštenja mošta Martinje, tijekom kojega na cestama očekuju više vozača nakon što su popili čašicu više.

Alkotestirat će sve zaustavljene vozače, nadzirat će brzinu kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima i korištenje dječje sjedalice te nepropisnu uporabu mobitela u vožnji i druge prekršaje koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Alkohol negativno djeluje na vozače

Cilj je akcije sprječavanje prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama. Alkohol negativno djeluje na vozače i jedan je od čestih uzroka prometnih nesreća, navode u policiji.

Vozačima pod utjecajem alkohola smanjuje se oštrina vida, a mogućnosti opažanja bitno su smanjene. Tu je loša procjena brzine i udaljenosti, umanjena oštrina vida, zasljepljenje svjetlima vozila iz suprotnog smjera.

Smanjeni su osjetljivost na boje i optički podražaji, pa slike postaju nejasne i mutne, a dolazi i do pojave dvostrukih slika.

Nesreća na pruzi - 4 Nalet vlaka na pješaka u zagrebačkom Remetincu, ozlijeđen mladić: "Prelazio je preko pruge"

Osim toga, u noćnim uvjetima vožnje dolazi do stvaranja iluzija i produžuje se vrijeme reagiranja u prometu.

Događaju se i psihičke promjene pa su takvi vozači slobodniji, smanjuje im se samokritičnost, raste osjećaj vlastite važnosti, javlja se euforija te rade i govore ono što u trijeznom stanju ne bi.

Preporuke policije

Policija vozačima koji piju alkohol preporučuje da ne sjedaju za volan, već si osiguraju prijevoz ili se kući vrate pješke. Ističu da cijena jedne runde pića iznosi koliko i javni prijevoz ili taksi do kuće.

Podsjećaju da ne postoji niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola, kad je pripiti ili pijani vozač opasnost za sebe i ostale sudionike u prometu.

Prometna nesreća Krš i lom u Zagrebu: U prometnoj nesreći u Dubravi sudjelovala tri vozila

U akciji tijekom vikenda bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: alkotestovi, radari za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju