Zvijeri na Velebitu (Foto: NP Sjeverni Velebit)
Zvijeri na Velebitu (Foto: NP Sjeverni Velebit) Foto: NP Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit poznat je po svojim ljepotama. Kao, uostalom, i drugi hrvatski nacionalni parkovi. Donosimo prizore koje nemate često priliku vidjeti.


Vrijedna ekipa Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, osim što brine o prirodnim ljepotama, uvijek iznova obožavatelje prirodnih ljepota oduševi nekom pikanterijom iz svojeg svakodnevnog rada. Na svojoj službenoj Facebook stranici postavili su tako noćne snimke zaista opasnih zvijeri - risa i vukova. Kako su napisali, te snimke su rezultat zajedničke suradnje udruge Bioterra, udruge NatureSpy i njihovog Parka.

1. veljače objavili su noćnu snimku čopora vukova. "Evo i prvih rezultata zajedničke suradnje udruge Bioterra, udruge NatureSpy i našeg Parka. Vukovi su snimljeni metodom fotozamki na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Brojnost vukova je sve manja i iz tog razloga je strogo zaštićena vrsta, a imamo sreću što još uvijek obitava u nekim dijelovima Hrvatske kao što je Velebit", stoji u objavi uz snimku.

Vezani članci Suri orao, ilustracija Otrovali rijetkog i zaštićenog surog orla: "To vjerojatno radi netko od lokalnih stočara, da bi se riješio – vukova..." Vukovi u Lici - 5 Ličani strahuju od divljih zvijeri: "Treba nam puno pasa, ali vuk je ipak pametnija životinja"

U utorak su objavili još jednu noćnu snimku na kojoj je uhvaćena životinja koju rijetko imamo priliku vidjeti - ris. "U našu fotozamku uhvatili smo još jednu veličanstvenu zvijer koja živi na području Velebita - risa. Prepoznatljiv je po crnim čupercima dlaka na vrhovima uški i kratkom repu te jedinstvenim crnim pjegama na crvenkastosmeđem krznu koje su brojem i rasporedom specifične za svaku jedinku. Hvala udrugama Bioterra i NatureSpay na kamerama", stoji u objavi.