Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišli Petrinju i Sisak

Veleposlanik zemlje koja je nakon potresa među prvima poslala pomoć: "U teška vremena potrebna je pomoć prijatelja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U teška vremena potrebna je pomoć prijatelja, skromno je u ponedjeljak rekao Mustafa Babur Hizlan, veleposlanik Turske, zemlje koja je potresom pogođenoj Hrvatskoj namijenila 200 stambenih kontejnera.

 

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Dječaci riskiraju život u ruševinama Petrinje reportaža iz ruševine ljudskih sudbina Na prizor u koji gledate svojim očima ništa vas ne može pripremiti: Na toj klupi u Petrinji pukli smo baš kao i Josip. Razloga je tisuću

"Ovo je, nažalost, vrlo teško vrijeme za ljude. Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja", rekao je turski veleposlanik Hini u ponedjeljak u Petrinji.

Turska je u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice za Sisačko-moslavačku županiju. Već tjedan potom stigli su i prvi kontejneri iz Turske, a dosad ih je već 150.

Turski veleposlanik ističe da su mogli brzo reagirati jer imaju iskustva s potresima i spremnu infrastrukturu, a pomoć iz te zemlje nastavlja pristizati.

"Već je pristiglo 150 kontejnera, sutra pristiže još 30, a ukupno će ih stići 200", najavio je Babur Hizlan. "Kad god su zemlje potrebne jedna drugoj, pomoć je uvijek ovdje. Kada bi Turskoj trebala pomoć, siguran sam da bi Hrvati također pristizali", uvjeren je turski veleposlanik.

Dodao je da prijateljstvo Ankare i Zagreba nije novo i da imaju "prijateljske odnose od hrvatskog osamostaljenja" te da je i na političkoj razini "uvijek bilo suradnje, počevši s predsjednicima (Franjom) Tuđmanom i (Sulejmanom) Demirelom."

Turski veleposlanik je zajedno s predstavnicima veleposlanstava Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka i muftijom Azizom Hasanovićem obišao Petrinju.

Muftija Hasanović poručio je da je "sada vrijeme vjere na djelu". "Svi smo dužni, bez obzira kojoj vjeri pripadamo, doprinijeti", rekao je Hasanović.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović zahvalio je delegaciji na dolasku i poručio da im se to "nikada neće zaboraviti" i da se "na muci poznaju junaci".

Veleposlanici muslimanskih zemalja i muftija Hasanović prije Petrinje su posjetili Sisak gdje ih je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček provela šetnicom uz Kupu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene