Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svećenik iz Županje šokirao je svojim postupkom lokalnu zajednicu. Dječaku s dužom kosom poručio je kad odraste da će postati peder i bolestan.


"Osobno nemam ništa protiv homoseksualaca te ne smatram 'cure' nižom vrstom. Ono što smatram opasnim jest činjenica da je dugačka kosa kod dječaka u Varoščiću pobudila najniže emocije mržnje, vrijeđanja, prijezira i nekontroliranog ponašanja", rekla je za Glas Slavonije dječakova teta E.P.

Vezani članci don Anđelko Buljat Slučaj koji je izazvao pravu buru: Za Dnevnik Nove TV progovorio svećenik koji nije pričestio dijete s autizmom Anka Slonjšak Nakon objave DNEVNIK.hr-a reagirala i pravobraniteljica: "Odbijanje pričešćivanja autističnog dječaka je grubo kršenje prava"

Svećenik koji je izazvao zgražanje, župnik je župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji, velečasni Ivan Varošić. On o čitavom slučaju nije progovorio, niti se oglasio na upite novinara.

"Pri odlasku s vjeronauka, svećenik je više puta nećaka pozvao riječima: Curo, curo! Naime, dijete ima dugu kosu, ali budući da godinu dana pohađa župni vjeronauk, teško je povjerovati da svećenik nije primijetio da je riječ o dječaku, te je još manje vjerojatno da svećenik koji ima 70 godina nije vidio muškarca s dugom kosom, te da spol poistovjećuje s dužinom kose. Kada se mali okrenuo, budući da je ostao posljednji, shvatio je da se svećenik obraća baš njemu, odvratio je da on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao: Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder", ispričala je dječakova teta.

Njezin nećak sve je ispričao ocu, koji je ostao u šoku. Dječakov djed razgovarao je oko incidenta sa županijskim dekanom, velečasnim Markom Peulićem. "Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, niti je to ikome nepoznato, a, između ostaloga, upoznat je s informacijama da se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha koji u njima izaziva svećenik Ivan Varoščić", ističe dječakova teta.

Dječakov djed posjetio je i vlč. Varošića, koji mu je rekao kako to nikad ne bi rekao da je znao o čijem se djetetu radi te ponudio ispriku, ali je na kraju istaknuo i kako se tu ipak radi "samo" o riječi djeteta protiv njegove riječi, opisala je na kraju dječakova teta. Dječak je trebao od istog svećenika primiti prvu pričest, ali je obitelj odlučila kako to sad neće učiniti, niti od sljedeće godine pohađati više vjeronauk.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju