Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li optužnica smisla?

Veleposlanik Vejnović: Ovo je sve politička farsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskog suda trebalo bi sutra u 12,30 sati odlučiti hoće li potvrditi ili odbaciti optužnicu protiv bivšega hrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića.

Naime, Vejnović je osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti jer je mimo diplomatskih propisa uvozio alkohol u Libiju, zemlju u kojoj je zabranjen promet alkoholom. No on odbacuje sve navode iz optužnice tvrdeći kako nije radio ništa protivno libijskim zakonima, te kako su alkohol na taj način nabavljali i iz veleposlanstava drugih zemalja.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

'Ovo je od početka politička farsa i nadam se da će slučaj završiti poštovanjem propisa pravne države', rekao je Vejnović. Naveo je također kako je razočaran radom Uskoka koji nije želio prihvatiti njegova obrazloženja. Istaknuo je da je dugogodišnji diplomat i da je sve radio zbog unaprjeđenja bilateralnih odnosa Libije i Hrvatske, što su radile i ostale diplomacije.

Naručeno više od pet tisuća litara alkoholnih pića

USKOK-ova optužnica tereti Vejnovića da je od 2006. do 2008. omogućio djelatnicima Veleposlanstva RH te zaposlenicima dvaju trgovačkih društava koji rade i borave u Libiji nabavu alkoholnih pića koja nisu mogli legalno kupiti. Navodi se da je sedam puta u ime Veleposlanstva RH od tvrtke iz Kopenhagena naručio nešto više od pet tisuća litara alkoholnih pića vrijednih 46.550,62 dolara. Manji dio od te količine kupljen je za potrebe reprezentacije Veleposlanstva, a preostali dio bio je za osobe koje nisu imale diplomatski status.

Pošto je sudsko vijeće danas ispitalo predstavnike Uskoka i obrane, Vejnovićeva odvjetnica Lina Budak-Pavelić rekla je novinarima da su dostavili dokaze koji pokazuju da nema kaznenog djela i da je to bila uobičajena diplomatska praksa.

Damir Vukoja, odvjetnik drugooptuženoga Marija Krpana, kojega se tereti za pomaganje u zloporabi položaja i ovlasti, rekao je kako je zanimljivo što su se predstavnici Uskoka odbili očitovati o tome je li praksa ostalih veleposlanstava bila slična tom slučaju te o tome u čemu je takva praksa povrijedila interese Republike Hrvatske.

Kako saznajemo, Vejnović je trenutačno na godišnjem odmoru, a bivši predsjednik Mesić potpisao je njegovo razrješenje15. veljače. Po informacijama Ministarstva vanjskih poslova, Jovan Vejnović će, s obzirom na to da ima 67 godina, kad se vrati na posao, bit umirovljen. Vejnovića se prozivalo da je u Mesićevoj kvoti veleposlanika, a iz Libije je opozvan nakon skandala s Nevenom Juricom u veleposlanstvu u New Yorku.

Na novinarsko pitanje je li za veleposlanika imenovan iz kvote predsjednika Republike odgovorio je da imenovani veleposlanik zastupa interese Republike Hrvatske, predsjednika i premijera. 'Podjela na predsjednikove i premijerove ljude je smiješna i loša za interese Republike Hrvatske', istaknuo je Vejnović. (D.Š./I.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene