Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Ministar Mornar

'Sljedeće godine bismo mogli razgovarati o povišicama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Mornar iz Brestovca Orehovičkog poručio je da bi se već sljedeće godine sa sindikatima moglo razgovarati o povećanju plaće u prosvjeti.

Na otvaranju nove sportske dvorane u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

Gradnja sportske dvorane stajala je 6.912.000 kuna, a zajednički su je financirali Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Općina Bedekovčina i Krapinsko-zagorska županija.

MINISTAR MORNAR U DNEVNIKU NOVE TV: U školstvu neće biti rezova, ali vjerojatno ni povišica

Prilikom otvaranja sportske dvorane ministar Mornar osvrnuo se na plaće prosvjetnih radnika kazavši da je nezgodno povećavati plaće ovako blizu izbora budući da bi se to moglo svakako protumačiti. Međutim, napominje, budući da rastu gospodarski pokazatelji moguće je da će se sljedeće godine sa sindikatima razgovarati i o plaćama.

Ministar je na traženje novinara prokomentirao i novi pravilnik o pedagoškim mjerama koji je u primjeni od ove školske godine. Njegovo donošenje ministar opravdava činjenicom da su škole dosad u Hrvatskoj različito postupale, a ti su postupci u školama ovisili o njihovim statutima što je dovodilo do različitih situacija.

Pravilnik je, po ministrovu tumačenju, prvenstveno preventivnog karaktera te bi trebao ukazati što su neprihvatljiva ponašanja u školi, a kažnjavanje nije prvenstveni cilj pravilnika.

"To je jedan sustav mjera koji pokazuje kako postupati. Očekujemo da se prije primjene bilo kakve mjere iz toga pravilnika, prvo s učenicima porazgovara da se nastoji djelovati preventivno i da mjere koje su u pravilniku propisane budu krajnji izlaz", izjavio je ministar. Najavio je skoru evaluaciju pravilnika čim se budu vidjeli prvi rezultati i koliko će se mjera uopće primijeniti. Mornar očekuje da onih najstrožih mjera neće biti mnogo, posebice bude li se preventivno djelovalo.

Prilikom otvaranja nove sportske dvorane osnovne škole u Brestovcu Orehovičkom ministar Mornar komentirao je i situaciju u gradnji novih objekata u školstvu te rekao da ih je "puno premalo" u odnosu na realne potrebe.

Mornar je podsjetio na činjenicu da je u prošloj školskoj godini u Hrvatskoj šesnaest škola još radilo u tri smjene te da je ove godine osamsto škola najavilo rad u dvije smjene, dok se još čeka da se izjasni oko 900 škola. Dodao je da situacija sa škologradnjom nije sjajna, ali se novi objekti pomalo grade.

U izjavi za medije potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da nažalost izgradnja škola i fakulteta više nije moguća kroz fondove EU. S druge strane moći će se graditi ili obnavljati studentski domovi, kaže Grčić, dodajući da to ide u prilog studentima iz siromašnijih obitelji koji bez takvog smještaja ne bi mogli podnijeti troškove studiranja.

Novom investicijom na području Krapinsko-zagorske županije zadovoljan je i župan Željko Kolar. Kaže da je ta županija veliko gradilište u obrazovanju, a da je samo iz vlastitog proračuna kroz ljeto uloženo više od 3,6 milijuna kuna radi poboljšanja uvjeta u školama. Najavio je i da su spremni projekti za ulaganje u školske objekte vrijedni oko 26 milijuna kuna što se tiče energetske učinkovitosti i da je dosada uloženo preko 20 milijuna kuna.

Za kraj je ministar Mornar dobrodošlicu u novu školsku godinu zaželio svim učenicima, a posebice prvašićima.

"Škola je vjerojatno najljepše razdoblje u životu čovjeka. Oni toga još nisu svjesni, ali vrlo brzo postat će svjesni", zaključio je ministar podsjetivši na staru izreku 'od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba'.

Prvašićima je požurio neka se paze u prometu, a svim osnovnoškolcima da radi sebe rade marljivo i stječu znanja koja im nitko ne može oduzeti. (I.D. / M.K.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene