Nekadašnji ponos imotskog gospodarstva tvrtka Imota sada je u stečaju, većini radnika podijeljeni su otkazi. Dio je to negativnog trenda gašenja pogona koji su vidljivi u Imotskoj krajini posljednjih godina.


I dok se tvrtka Imota gasi, istodobno država muku muči s pronalaskom radnika koji bi radili u sezoni. Planiraju uvoz i do dvije tisuće radnika. Inače, u Hrvatskoj je trenutačno 171.100 nezaposlenih.

Vezani članci Sporna SMS poruka (Foto: Dnevnik.hr) Brodosplit u SMS-u okrivio Živi Zid za kašnjenje plaća, oni oštro odgovorili Radnik Ivan Barić (Foto: Dnevnik.hr) Radnici Đure Đakovića zbog neisplate plaća za listopad najavili novi štrajk

Nekadašnja je perjanica imotskog gospodarstva na koljenima, u stečaju. Većini radnika podijeljeni su otkazi. Brojni kooperanti još čekaju svoja potraživanja.

I poznata mlinica Perinuša nekad je bila minitvornica. ''Mlin miruje, nije to unosan posao što je nekad bio", rekao je mlinar Zdravko Gadžo.

Zdravko je gledao i propast vinarije zadnjih desetljeća. Manji dio grožđa nekada je davao Imoti.

Ministar rada posjetio je danas Imotski i pohvalio se da je njegova obitelj porijeklom iz Imotskog, ali u Imotu nije navratio. Evo što je odgovorio na naš upit što će biti s radnicima koji su dobili otkaz: ''Radit će se na rješavanju te situacije. Svakako mogu reći da u najgorem slučaju stečaja država garantira tri minimalne plaće preko Agencije za zaduživanje radničkih tražbina, ali će se probati svakako potražiti rješenje prije nego što do toga dođe'', kazao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.