Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborska većina u nastavku poslijepodnevne sjednice nije podržala dva prijedloga iz SDP-ova antirecesijskog paketa koji su, kako je istaknuo Slavko Linić, okrenuti očuvanju likvidnosti u bankarskom poslovanju i poticajnim mjerama vezanima uz financiranje izvoza hrvatskih gospodarstvenika.


SDP je predložio donošenje odluke da se u državnom proračunu za ovu godinu osigura i uplati u temeljni kapital HBOR-a sredstva do iznosa od 7 milijardi kuna, te za subvenciju kamata i udio u kreditima iznos od 500 milijuna kuna, a predložio je i da se izmijeni Zakon o izvršavanju Državnog proračuna za 2009.Vlada je dala negativno mišljenje o oba prijedloga. Uplatom u HBOR ojačao bi se kreditni potencijal te banke, odnosno mogućnost zaduživanja na inozemnom tržištu, posebno za financiranje izvoznika, što je vrlo važno u uvjetima svjetske financijske krize kada je teže osigurati nove plasmane novca, naglasila je Dragica Zgrebec (SDP).

Vezani članci Probni domjenak u Strojarskoj Dobar provod na jedinom dozvoljenom tulumu u državi: ''Lijep je osjećaj tako se družiti, rizik postoji, ali mi smo cijepljeni'' Valentina Baus Ipak ublažavanje nekih mjera? Dnevnik Nove TV doznaje koje restrikcije su ipak na stolu Nacionalnog stožera

Državna tajnica u Ministarstvu financija Ivana Maletić rekla je kako država na godišnjoj razini uplaćuje u HBOR 500 milijuna kuna, a da bi dodatna uplata značila novo zaduženje Vlade. Goran Marić (HDZ) također upozorava da bi se za tu jednokratnu uplatu država morala dodatno zadužiti, i to, naglašava, pod nepovoljnijim uvjetima nego što bi bili sami poticaji gospodarstvu koji bi se osigurali tim novcem. Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za ovu godinu SDP predlaže da se država zadužuje samo na inozemnom financijskom tržištu, a HDZ-ov Goran Marić je ocijenio kako bi se time zadiralo u autonomiju tržišnog gospodarstva.

'Recesija je, neće biti sredstava u inozemstvu'

SDP predlaže da se država prilikom refinanciranja kredita i novog zaduživanja isključivo usmjeri na inozemno financijsko tržište, kako bi ostalo više prostora za kreditiranje gospodarskih subjekata na domaćem financijskom tržištu. Zakonom o izvršavanju Državnog proračuna za 2009. Vlada se može na inozemnom i domaćem tržištu novca i kapitala zadužiti do iznosa od 12,7 milijardi kuna. Intenzivnijim zaduživanjem na domaćem tržištu novca tvrtke, odnosno gospodarstvo, prisiljeno je potražiti dodatna financijska sredstva na inozemnom tržištu kapitala, navode iz SDP-a i upozoravaju kako je to u vrijeme svjetske financijske krize sve teže.

'S recesijom koja se vani zahuktala, koja je imala posebne implikacije na bankarski sustav u Europi i u svijetu, očigledno je da gospodarstvo više neće biti u mogućnosti pronalaziti financijska sredstva u inozemstvu', upozorio je Linić. Dragica Zgrebec (SDP) očekuje od Vlade, koja bi u Sabor trebala za dva do tri tjedna poslati rebalans proračuna, da o tome povede računa. Sabor je završio današnje zasjedanje.