Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njih se pamti

Važno je zvati se Viktor! Ovo je 10 ljudi snažnog imena koji ostavili trajan trag

Važno je zvati se Viktor
Važno je zvati se Viktor Foto: Getty Images
Mnogi vjeruju da je ime znak i to takav koji može obilježiti čovjekov život. Da je ime Viktor snažno, govori nam njegovo značenje – onaj koji je rođen da bude pobjednik. Da ovdje nije riječ samo o slučajnosti, dokazali su mnogi. Zato ako se zovete Viktor, tada ste u jako dobrom društvu, jer nosioci ovog imena učinili su brojne stvari po kojima će ih se dugo pamtiti.

1. Victor Hugo

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SHOPPING GROZNICA Top Shop donosi najbolje popuste za Crni petak Što sve donosi ovaj petak 13. Sreća u nesreći Od ovih stvari ne treba bježati na zloglasni petak 13. jer uz njih stižu popusti

Najpoznatiji nosioc ovog imena jest francuski pisac, pjesnik i dramaturg Victor Hugo. Njegova najveća djela Jadnici i Zvonar crkve Notre Dame poznata su u cijelom svijetu, a upravo ga ona čine najpoznatijom ličnosti francuskog romantizma. Hugo je Jadnike pisao punih 17 godina i ono je imalo velik utjecaj na francusko društvo tog doba, a njegova kasnija djela imala su veliki utjecaj na mnoge poznate književnike poput Alberta Camusa, Charlesa Dickensa te Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

2. Victor Vescovo

Avanturist Victor Vescovo, prvi je čovjek na svijetu koji je posjetio najdublje točke svakog oceana. Posljednji u nizu zarona bio je onaj na Arktiku, 5,5 kilometara ispod površine mora, a prethodili su mu dno Tihog, Indijskog, Južnog i Atlantskog oceana. Vescovo se na dno spušta u prototipu mini podmornice teške 12 tona, a tijekom ekspedicija otkriveno je oko 40 novih vrsta životinja. Njegov se tim spustio i do olupina Titanica.

3. Victor Garber

Kad smo već kod Titanica, zasigurno nema osobe koja istoimeni film nije i pogledala. Victor Gerber poznati je glumac koji je u filmu brod i projektirao, a njegova scena u kojoj on gleda na sat dok Titanic tone, svakom se zasigurno urezala u pamćenje. Ovog slavnog glumca rijetko ćemo vidjeti u glavnoj ulozi, no njegovo lice vidjet ćemo u mnoštvu serija i filmova.

4. Victor Fleming

Victor Lonzo Fleming, američki je redatelj, kinematograf i producent. Iako mnogima na prvu njegovo ime ništa ne znači, njegova filmska djela dio su opće kulture. Kultni filmovi Prohujalo s vihorom i Čarobnjak iz Oza, dva su filma za koja su čuli čak i oni rođeni u novom mileniju, a za koje je ovaj Victor nagrađen zlatnim kipićem za najboljeg redatelja. Upravo su ta dva filma uvrštena i u top 10 Američkog Filmskog Instituta.

5. Victor Szebehely

Victor Szebehely bio jedan od ključnih osoba u razvoju Apollo programa. Jedno od područja kojima se bavio bilo je i zaštita zemlje od udara meteora. Po njemu je nazvana i jednadžba, Szebehelyjeva jednadžba koja određuje gravitacijski potencijal zemlje, planeta, satelita i galaksija. Njegova prva knjiga izrazito je važna za područje astrodinamike ili orbitralne mehanike. Upravo su se njegovim riječima vodile ekspedicije na mjesec Apollo programa.

6. Victor Vasarely

Mnogi od nas vole iluzije, a za popularizaciju ove umjetnosti zaslužan baš jedan Victor. Riječ je o Victoru Vasarelyju, njemačko-francuskom umjetniku koji se smatra djedom Op art umjetničkog pravca. Njegov rad nazvan Zebra smatra se najranijim primjerom Op art umjetnosti, a njegov stil bazirao se na geometrijskim oblicima i apstraktnoj umjetnosti pri čemu se koristio minimalanim brojem oblika i boja.

7. Victor Jorgensen

Zasigurno svatko zna za poznatu crno-bijelu fotografiju nastalu za vrijeme V-J Day-a na Times Square-u gdje mornar strastveno ljubi medicinsku sestru. Tu ikoničnu fotografiju koja je bila objavljena u Life magazinu fotografirao je Alfred Eisenstaedt, no malo tko zna da je identičnu fotografiju uhvatio i Victor Jorgensen samo iz drugog kuta i s malo manje dramatike. Victor Jorgensen bio je službeni fotograf američke mornarice, a upravo je njegova fotografija ta koja je dan nakon bila izložena na Times Squareu.

8. Víctor Valdés

Svaki ljubitelj sporta zna tko je Victor Valdes. Ovaj je nogometaš većinu svoje karijere proveo je u španjolskom klubu FC Barcelona kao golman, a sada je svoju karijeru nastavio u istom klubu kao trener juniora. Njegov najveći doprinos Barceloni bio je 2006 kada je obranio dva gola i osigurao Barceloni naslov prvaka UEFA Lige.

9. Victor Horta

Victor Pierre Horta bio je Belgijski arhitekt, a ujedno i jedan od osnivača Art Nouveau pokreta odnosno Modernog stila. Njegov Hôtel Tassel u Bruxsellesu, često se smatra prvom zgradom Art Nouveau pokreta, a ona je zajedno s tri njegove najranije građevine uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine.

10. Victor Francis Hess

Zadnji, ali nimalo manje važan na našoj listi jest Victor Francis Hess, austrijsko-američki fizičar i dobitnik Nobelove nagrade za otkriće kozmičih zraka i kozmičkog zračenja. To je zračenje visoke energije koje dopire na Zemlju iz svemira, a njihov intenzitet ovisi o zemljopisnoj širini, odnosno najmanje ih je na ekvatoru i postepeno raste prema polovim Zemlje.

Viktor koji bi mogao ostaviti trag u našem životu je usisavač koji će dom učiniti blistavijim mjestom. Jednog takvog Viktora možete pronaći u web trgovini rovus.hr, a povodom otvorenja webshopa, ovog mjeseca iskoristite besplatnu dostavu na sve narudžbe.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene