Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nove novčanice

Važne promjene na bankomatima od 1. travnja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od početka ove godine na bankomatima su se izdavale uglavnom novčanice od 10 i 20 eura, što je one koji su dizali veće iznose znalo iznervirati.

Tri mjeseca nakon uvođenja eura, na bankomatima će se od 1. travnja moći podići i novčanice od 50 i 100 eura.  

Od početka ove godine izdavale su se samo novčanice od 10 i 20 eura, a to je one koji su dizali veće svote novca znalo iznervirati. No tako je bilo uređeno podzakonskim propisima kako bi se u periodu prilagodbe na novu valutu olakšala kupnja i kako bi se izbjegle situacije da netko u pekaru dolazi po kruh s novčanicom od 50 eura. Iznimno od navedenog, bankomate koji se koriste četirima kasetama za isplatu novčanica banke su mogle puniti i apoenom od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

Pročitajte i ovo Krivotvorene kovanice kuna i eura - 5 poziva na oprez HNB se oglasio o krivotvorenim novčanicama, provjerite koji je lažni novac najčešći

Od 1. travnja banke će moći, prema svojim procjenama, stavljati novčanice koje misle da su potrebno, što znači da će se moći isplaćivati i one u apoenima od 50 ili 100 eura. 

Trenutačno je eurima opskrbljeno oko 4000 bankomata, no njihov će se broj povećati s dolaskom turističke sezone.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene