Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priprema za sezonu

Vatrogascima i dalje malo sredstava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasne jedinice pripremaju se za nadolazeću sezonu.

U mjestu Biskupija kod Knina danas su uvježbavali gašenje vatre u zatvorenim prostorima, te saniranje požara nakon velikih eksplozija. Zapovjednici su još jednom izrazili nezadovoljstvo tretiranjem profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava od strane države i lokalne samouprave. I nakon kornatske tragedije u kolovozu 2007., smatraju zapovjednici, njihov se odnos prema vatrogascima nije promijenio.

Pročitajte i ovo Anđeli pred zatvaranjem: Traže pomoć - 4 Splitski Anđeli pred bankrotom Udruzi koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju prijeti zatvaranje: Država im poslala dva dezinficijensa i paketić maski Ministar Marić na sjednici Vlade (Foto: dnevnik.hr) Na sjednici Vlade Poznati troškovi komemoracije i ispraćaja Olivera Dragojevića

>> Osječki vatrogasci protive se smanjivanju plaća

Novac koji društva dobivaju nije dovoljan za nabavu opreme potrebne za gašenje na najzahtjevnijim vrstama terena. 'Žalosno je da nismo dobili dovoljnu opomenu nego dobivamo samo bočne udarce', rekao je Darko Dukić, vatrogasni zapovjednik šibensko-zadarske županije.

Uvijek smo spremni, tvrde dalmatinski vatrogasci i dodaju: pred ljeto pogotovo! Ali što se vatrogasne opreme tiče, ona je godinama uvijek ista. Dodatnog novca iz državnog proračuna ili sredstava koje izdvaja lokalna uprava za vatrogastvo nema. Ni nakon tragičnih događaja na Kornatima.

U Hrvatskoj na godinu bukne oko 10.000 požara. Mnoge iznenađuje brojka da ih je čak osam tisuća u zatvorenim prostorima. 'Treba znati da je daleko veća ugroza u požarima zatvorenog prostora, poglavito u stambenim objektima gdje imate više ljudi na jednom mjestu', rekao je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Nisu pošteđene tvornice, skladišta, manji ili veći pogoni.

'Ima ih dosta, od onih svakodnevnih do većih. Ima svega. Kad proizvodni proces krene u krivom smjeru, imali smo prošle godine poginule u rijeci', rekao je Damir Trut, ravnatelj DUZS-a. Dobrovoljna vatrogasna društva nezadovoljna su odnosom državnog i lokalnog vrha prema njima. U njih se ne ulaže, iako su prvi kada vatra krene. No, iako im to ugrožava sigurnost ni ne razmišljaju o odustajanju jer su svjesni kako sami brane svoje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene