Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kajakom po Jadranu'

Nasred Jadrana s veslom u ruci: Prvi susret s 30 kilometara otvorenog mora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zašto, zašto, zašto?', pitali su me brojni pojedinci prije polaska, kao i gotovo svi koje sam sretao putem. Na to sam pitanje navikao još od prije 3 godine kada sam se uputio biciklom do Sirije.

Siniša Glogoški apsolvent je diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Fotografija, snimanje i putovanja su mu najveća strast i proteklih par godina koliko mu vrijeme, novac i studentske obveze dopuštaju, posvetio se istraživanju života na raznim krajevima svijeta. Neka od značajnih putovanja su putovanje biciklom do Sirije, život s nomadskim plemenima u hladnom Sibiru i južnoamerička đžungla Gvajane. Nedavno se vratio iz Bangladeša, a trenutno vesla hrvatskim Jadranom u ekspediciji 'Kajakom po Jadranu - 2013.'
'Zašto ti je to potrebno? Zašto ne uživaš u ljetu kao svi ostali? Zašto to radiš?', nizala su se pitanja. 'Zato što je tamo', odgovorio je George Mallory, pionir britanskih alpinističkih ekspedicija na Mt. Everest nakon učestalih pitanja zašto se penje na tu planinu. Zato što je tamo.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Devetero spašenih Reporterka Dnevnika Nove TV o novim detaljima potrage za nestalim osobama: "Dva kajaka izvučena su iz mora"

Uporni ribar izvlači prazne vrše dok ja isprobavam koliko se mogu nagnuti bez prevrtanja kajaka. S prvim zrakama sunca napuštam Piranski zaljev. Dan prolazi u testiranju okretnosti, brzine i stabilnosti kajaka. Sve se sigurnije osjećam i usprkos vjetru u prsa opušteno veslam prema jugu.

Naboranih tijela nagledao sam se za čitav život. Zašto se u brojnim skrivenim uvalama pretvorenim u nudističke plaže, ne sunča neka zgodna mlada djevojka? Nizaju se Umag, Novigrad, Poreč, Rovinj, Brijuni pa Pula. Morski horizont ukrašavaju usamljeni svjetionici i bijele jedrilice.

>> Siniša, hrvatski avanturist: 'Najekstremnije iskustvo imao sam u Sibiru'

Nakon tri dana laganog veslanja Istrom, čeka me vatreno krštenje pri prelasku kvarnerskog kanala. Prvi susret s 30 km otvorenog mora. Bio sam spreman. Jutarnji vjetar postepeno se smirivao dok sam prolazio kraj rta Kamenjak lagano se udaljavajući od kopna.

Tvrdi žuljevi na rukama stvorili su se već nakon par dana veslanja. Mišići na rukama i nogama već standardno bole, no najviše me demotivira taj pogled u daljinu. Komadić kopna, ta točkica na horizontu, udaljena je satima veslanja. Veslam i veslam i puno pjevam.

Vjetar i valovi se mijenjaju, ipak je to ta nepredvidljiva kvarnerska mikroklima na koju se me svi upozoravali. Na sreću ni vjetar ni valovi nisu ozbiljno zaprijetili. Oko mene povremeno projuri koji gliser ili jedrilica, ljudi mašu i smiju se. Nasmijem se i ja, mahnem i vratim se veslanju.

Točkica na horizontu nakon sedam sati veslanja konačno poprima oblik otoka. Stigao sam na stotinjak metara dugačak otočić Galijolu kojeg su okupirale stotine galebova. Kao 'Pale sam na svijetu' skrivam se u hladu ispred zaključanog svjetionika dok stotine galebova brani svoj teritorij u neprestanom preletu.

Poput scene iz Hitchcockovih 'Ptica', poneki odvažni galeb hrabro usklikne i zajuri se ravno na mene da bi tren prije sudara naglo promijenio smjer. Na njihovom sam teritoriju i nije im drago što sam ovdje. Raspoložen sam i kao u nekom ludom bunilu skačem i razgovaram s njima. Danas dalje, nažalost, ne mogu.

Sunce zalazi, iscrpljen sam i vjetar se pojačao. Sutra nastavljam prema Unijama i Lošinju. Sunce je zašlo, a galebovi ne prestaju prijetiti. Cijelu noć graktali su nadajući se da neću moći zaspati. Umor je učinio svoje i san je ipak došao na oči.

Za par sati sunce ponovno izlazi. Ponovno ću se namazati kremom za zaštitu od sunca, navući rukavice, naočale i kapu. Sve ću stvari ponovno staviti u vrećice pa u kajak. Ponovno ću veslati i veslati. Nadam se da ću i sutra nešto upecati. Počelo je, to je najbitnije. Počelo je i jedva čekam sutra.
Humanitarna akcija - 'Jedan po jedan'

Poučen iskustvima s putovanja, pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija, uvidio je da ne može napraviti veliku promjenu s malo pomoći. Ideja udruge 'Jedan po jedan' je prvo pomoći jednoj osobi/obitelji/zajednici koja bi sredstva iskoristila u izgradnju održivog življenja te se "izvukla" iz problema.

Ideja je korak po korak pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Tijekom putovanja Siniša prikuplja sredstva za osnivanje i rad humanitarne udruge 'Jedan po jedan'. Humanitarnu akciju možete podržati donacijom na račun 2360000-3235620583 s doznakom 'Jedan po jedan'.

Na Dnevnik.hr portalu možete pratiti doživljaje s ekspedicije 'Kajakom po Jadranu - 2013.', a Siniša Vam poručuje da mu mahnete ako ga vidite na pučini. To će mu dati snage za još par zaveslaja.

Fotografije, video uratke i doživljaje s putovanja možete pratiti na njegovoj facebook stranici.

Sponzori putovanja su STA Zagreb - Student Travel Agency i SurfShop.hr Glavni medijski pokrovitelj je portal DNEVNIK.hr.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene