Koliko je mladih stvarno nezaposleno: dvojba se otvorila nakon konferencije u Parizu gdje je predsjednik Vlade Zoran Milanović u pitanje doveo podatak prema kojem je Hrvatska u samom europskom vrhu.


Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je o čemu se radi i doznali kako Europska unija i Hrvatska na različite načine računaju broj nezaposlenih.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Brojka odlazaka u inozemstvo 'raste kao kvasac' jer je Hrvatska u izbornoj godini' Slika nije dostupna Novim mjerama dugotrajno nezaposlene osobe uključiti na tržište rada

U potrazi za poslom svakog dana sve je više građana Hrvatske. Stopa nezaposlenosti veća je od prosjeka Europske Unije. Svaka druga mlada osoba u Lijepoj našoj je nezaposlena. Prema stopi nezaposlenosti mladih prednjači Španjolska, slijede Grčka, Hrvatska i Italija.

'Te statistike su jako varljive i nisu baš najtočnije. Morat ćemo točno vidjet u Hrvatskoj šta znači statistika od 52 posto nezaposlenih u radno aktivnoj populaciji do 25 ili 29. godine, dakle ta brojka je najblaže rečeno neobična. Hrvatska sigurno ima iznad prosjeka nezaposlenost mladih, al baš toliki postotak ne', kazao je u srijedu premijer Milanović.

>>
Milanović: Statistike su varljive, nije baš ovoliki postotak nezaposlenih!

Prema hrvatskom izračunu nezaposlenost mladih je za 15 posto manja. U Državnom zavodu za statistiku potvrđuju brojke Eurostata. 'Ono što se često događa je da se statistiku na razne načine tumači. Ono što mi objavljujemo su podaci koji moraju uvijek biti usklađeni sa podacima na razini cijele Europe', kazao je Marko Krištof, ravnatelj DZS-a.

Razlika je u dobnim skupinama. Zbog dužeg školovanja u Hrvatskoj se mladima smatraju osobe do 29. godine i takvih je nezaposleno 34, 4 posto. Za Europu su mladi oni do 25. godine, a takvih je u Hrvatskoj nezaposleno 49, 5 posto. 'Mi imamo tu sreću da ne odlazi puno naših mladih ljudi iz školovanja, prema tome ova brojka od 34,4 je referentna i o kojoj trebamo razgovarati', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Zbog drugačijih navika mladih Europa nam je odobrila ovakav način izračuna tvrdi ministar. Rezultat izračuna je nešto ljepši, a prema njemu će se Hrvatskoj dodjeljivati i poticaji za zapošljavanje mladih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook