Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O problemu nezaposlenosti mladih

Milanović: Statistike su varljive, nije baš ovoliki postotak nezaposlenih!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske institucije postigle su dogovor o proračunu za sljedeću godinu. Nešto od tog novca Europska unija uložit će u zapošljavanje mladih. Stoga su se u Parizu okupili šefovi država i vlada. I Hrvatska je uključena u cijeli posao jer je treća u Europi po broju nezaposlenih upravo mladih ljudi.

Mladi posla imaju sve manje i manje, u EU su dvostruko nezaposleniji ili skoro svaki četvrti maldi Europljanin je bez posla. U Hrvatskoj je to i gore. Tu je skoro svaki drugi mladi bez posla. Stoga svaka pomoć iz Europske unije dobro dođe. 'Ove mjere će biti itekako od pomoći', kazala je Ankica Paun, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

>>
RAST NEZAPOSLENOSTI: 344.444 nezaposlenih krajem listopada

Pročitajte i ovo Tonino Picula, zastupnik u EU parlamentu Kriva taktika Picula otvoreno o Milanovićevoj sudbini: "Potrebna je promjena na Pantovčaku" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Ankica Paun s suradnicima sada za tržiste osposobljava 46.000 nezaposlenih. 'Dvije trećine osoba koje dobiju potporu, dobiju posao i ostanu tamo trajno', kazala je Paun. U sljedeće dvije godine trebalo bi stići tako skoro 60 milijuna eura. EU lideri žele da se ovaj puta osmisli jasni program da ovo bude iskorišten novac. 'Nitko ne želi bacati u vjetar, a onda nemamo ništa i mladi su nezadovoljni', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Europskom jugu novac najvise treba. Španjolska, Grčka Hrvatska i Italija predvode na listi s najviše nezaposlenih.

I premijer Milanović je komentirao i problem nezaposlenosti među mladima, što je goruće pitanje u cijeloj Europi. U podatak prema kojemu je u Hrvatskoj čak 52,8 posto mladih do 25 godina bez posla ne vjeruje previše.

'Statistike su jako varljive, morat ćemo vidjeti što znači to u Hrvatskoj (...) Baš ovoliki postotak nezaposlenih nije', rekao je, napominjući da su mnoga rješenja moguća i dodajući da nije nužno odgovor ni taj da svi na sveučilište idu studirati bilo što.

Vlada sada s EU novcima osmišljava nove poticaje. 'Kreditima do 10.000 eura s minimalnom kamatom za novi početak, a ako se zaposli jedna osoba onda će i druga', kazao je Mrsić.

No ima i jos nesto puno važnije. Sve se promjenilo pa i priča o poslu. 'Bitno je da ljudi shvate posao je tu, ali da on neće doći, mi moramo ići njemu', kazala je Paun.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene