Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatne pripreme

Vandoren: Hrvatska se mora pripremiti kako bi mogla iskoristiti EU fondove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji mora se informirati i pripremiti kako bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz fondova Unije koja će joj biti na raspolaganju ulaskom u članstvo, izjavio je u Zagrebu šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u okviru 'Better Building Bruncha' koji je organizirao Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj.

'Ako Hrvatska i Hrvati žele imati koristi od pristupanja moraju se informirati i pripremiti. Koristi ne dolaze automatski', istaknuo je Vandoren u izjavi za novinare. Objasnio je da za poduzetnike to znači da trebaju istražiti gdje su tržišne niše na kojima tvrtke mogu prodati svoje proizvode i usluge po konkurentnim cijenama.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

>> Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU

'Vrlo je važno da Hrvatska iskoristi veliku količinu financijskih sredstva iz EU fondova koji će biti dostupni od srpnja iduće godine', naglasio je Vandoren dodajući da sredstva neće biti dodijeljena bez ulaganja napora, nego samo ako Hrvatska bude imala potrebne administrativne kapacitete. To znači stručnjake koji će znati odrediti prioritete i razvojne planove.

Vandoren je rekao da vlasti na središnjoj, regionalnoj i lokalnoj razini trebaju provesti konzultacije, razgovarati s dionicima, nevladinim organizacijama u privatnom sektoru, kako bi dogovorili prioritete za modernizaciju i razvoj zemlje. Također je kazao da će od 2014. Hrvatskoj biti na raspolaganju još više financijskih sredstava iz EU fondova.

'To je veliki izazov, ali i jedinstvena prilika da se iskoriste ti fondovi. To je najbolji izraz solidarnosti poreznih obveznika naših sadašnjih 27 zemalja članica i bila bi šteta da Hrvatska ne iskoristi tu priliku', smatra Vandoren. Po njegovim riječima, Hrvatska treba poboljšati investicijsku klimu kako bi se pokrenulo gospodarstvo budući da trenutačno postoji široka percepcija da ne treba ići u Hrvatsku zbog previše korupcije i birokracije.

Vandoren se u svojoj izjavi osvrnuo i na posljednje Sveobuhvatno monitoring izvješće za Hrvatsku u kojemu je Europska komisija identificirala deset zadaća koje RH mora ispuniti prije pristupanja EU-u. Na pitanje novinara može li EU na neki način izvršiti pritisak na Sloveniju da ne veže ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s pitanjem Ljubljanske banke, Vandoren je odgovorio da Europska komisija nema naviku vršiti pritisak na zemlje članice.

'Mi smo i dalje uvjereni da će dvije zemlje naći zadovoljavajuće rješenje', rekao je Vandoren, podsjetivši da su Hrvatska i Slovenija već poduzele neke korake po tom pitanju kako bi našle odgovarajuće rješenje. 'Ja mislim da još uvijek ima vremena...', dodao je on.

Svrha okupljanja 'Better Building Brunch' je povezati ljude različitih profila zainteresiranih za zelenu gradnju, održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj kako bi iznijeli i razmijenili stajališta o poboljšanju sveukupnog hrvatskog tržišta kroz aspekte društveno i ekološki osviještenog poslovanja i djelovanja te zelene gradnje općenito.

Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj, u čijoj se organizaciji ta okupljanja održavaju dvaput godišnje, osnovan je u ljeto 2009. kao neprofitna organizacija koja služi kao platforma za promicanje prakse održive gradnje u RH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene